"Fusie tussen De Harmonie en Neushoorn levert niets op"

12 nov 2019 - 17:34

Een fusie tussen schouwburg De Harmonie en popcentrum Neushoorn zou financieel geen voordeel opleveren. Beide instellingen hebben nog pittige financiële uitdagingen. Ook zou een fusie niet goed zijn voor de bezoekers. Dat schrijft adviesbureau KplusV in opdracht van het colelge van burgemeester en wethouders. De raad had om een onderzoek gevraagd.

Volgens KplusV krijgen beide instellingen niet overmatig veel subsidie. Bovendien werken beide organisaties efficiënt en is er geen ruimte voor extra besparingen of extra opbrengsten. Momenteel werken Neushoorn en De Harmonie al samen. Volgens KplusV kan dat in de toekomst verder worden uitgebreid, bijvoorbeeld met de kaartverkoop.

Kritisch kijken programma Zalen Schaaf

De financiële positie van Neushoorn wordt wel onder druk gezet door Zalen Schaaf, schrijft het adviesbureau. Popcentrum Neushoorn is aangewezen als kernvoorziening op het gebied van popcultuur. Van de gemeente Leeuwarden mag dan ook verwacht worden dat ze daarnaar handelt. Er moet dus kritischer worden gekeken naar het subsidiëren van producenten die programmeren in Zalen Schaaf. De voorwaarden in Schaaf zijn veel gunstiger vanwege de lagere kosten.

Als de opdracht voor popcentrum Neushoorn niet aan wordt gepast, dan is de toekomst voor de instelling onzeker. Volgens het adviesbureau verliest Neushoorn dan zijn bestaansrecht. Het college van Leeuwarden bekijkt nu welke maatregelen nodig zijn om het voortbestaan van het popcentrum te garanderen.

Neushoorn yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Neushoorn en De Harmonie willen extra geld

In een reactie schrijven de voorzitters van Neushoorn en De Harmonie dat ze positief zijn over de uitkomsten van het onderzoek. Beide instellingen werken al goed samen en denken dat dat in de toekomst nog beter kan.

Ze constateren wel dat er sprake is van een verschraling van het culturele aanbod. Om die trend te keren is extra geld nodig van de gemeente.

Geen verrassing

Voor wethouder Feitsma komt het nieuws niet als een verrassing. Neushoorn heeft anderhalf jaar geleden al bij de gemeente aangegeven dat het zo niet goedkomt met het geld. Voor 2019 en 2020 hebben ze incidenteel geld gekregen. Neushoorn zou het bestaansrecht verliezen als ze niet structureel geld erbij krijgen. De gemeente moet flink bezuinigen vanwege de tekorten op het sociaal domein. Het Rijk heeft veel taken naar de gemeente afgeschoven.

Burgemeester en wethouders zullen nu met de raad om tafel om de conclusies van de aanbevelingen van het onderzoek te bespreken. Ze nemen de tijd om met Neushoorn en De Harmonie te overleggen wat het voor hen betekent. Het onderzoek gaat over het jaar 2021 en verder.

(advertinsje)
(advertinsje)