Friezen in Australië maken zich zorgen over bosbranden

12 nov 2019 - 16:47

Harde wind, hoge temperaturen en een kurkdroge grond zorgen voor een gevaarlijke situatie in Australië. In het oosten van het land is de noodtoestand uitgeroepen vanwege grote branden.

Boskbrannen yn de buert fan Sydney - Foto: ANP

Ergste moet nog komen

Van de negentig grote branden in de staat New South Wales zijn er vijftig nog niet onder controle. De autoriteiten vrezen dat ergste nog moet komen. De grote stad Sydney dreigt te worden ingesloten door het vuur. Nog nooit eerder was de situatie zo ernstig. Geëmigreerde Friezen zijn maken zich grote zorgen over de situatie en moeten mogelijk zelfs op de vlucht slaan voor het vuur.

Jildou Boschma woont met haar gezin in Ocean Shores in de staat New South Wales, op twee uur rijden van Brisbane. In de twintig jaar dat ze in Australië woont, heeft ze nog niet eerder zo'n dreigende situatie meegemaakt. Boschma woont dichtbij een brandhaard en moet misschien vannacht haar huis verlaten.

We hebben de koffers al gepakt, dus als we moeten evacueren, kunnen we zo wegrijden.

Jildou Boschma

Koffers in de gang

Daarom staan de koffers al in de gang. "We hebben de koffers al gepakt, dus als we toch moeten evacueren, kunnen we zo wegrijden. Hopelijk komt het niet zover", zegt Jildou Boschma. In de koffers zit kleding, belangrijke papieren zoals het huwelijksdocument, de geboorteaktes van de kinderen en de paspoorten. Al het andere kan vervangen worden."

De afgelopen dagen hing er veel rook in de omgeving van Boschma's woonplaats. "We hebben ons erf goed opgeruimd, bladeren weggehaald en de goten leeggehaald. Het is erg droog bij ons. We hebben lange tijd geen regen gehad", vertelt Jildou Boschma. Door brandbaar materiaal zoveel mogelijk op te ruimen, proberen de bewoners de kans op overslaan van vuur kleiner te maken. Dat is het enige wat ze op dit moment kunnen doen. Als de wind vannacht naar het noorden draait, is de kans groot dat Boschma echt weg moet. In dat geval rijden ze naar het noorden. Op een uur rijden woont een vriend die hun een veilig tijdelijk onderkomen kan bieden.

Extreme situatie

De hele situatie is volgens Boschma extreem: "We hebben het hier nog nooit eerder meegemaakt op zo'n grote schaal. Het is hier altijd groen, maar dat is nu niet meer zo. We maken ons echt zorgen. We hebben nog een hele zomer te gaan. De branden zijn hier het gesprek van de dag."

Er is geen centraal waarschuwingssysteem. Boschma blijft vannacht wakker om de situatie in de gaten te houden: "Ik heb de telefoon naast me liggen. En ik houd de televisie en de radio goed in de gaten."

Rook in Sydney

Annalotte Reitsma woont in Sydney. Ze heeft de branden nog niet van dichtbij gezien, maar zit wel in de rook. Vanaf haar balkon heeft ze opnames gemaakt van de lucht.

Wel of geen paniek

Atty Altenburg uit Sneek werkt als au pair in Laguna. Ze woont middenin de natuur in een bos waar de kans op brand groot is. Ze is dinsdag van Sydney naar Laguna gereisd met de trein en de auto. "Het is gek om te zien dat mensen verschillend omgaan met de situatie. Sommigen vertrekken in paniek naar Sydney. Ik werd voor gek verklaard dat ik terugkeerde naar mijn Australische familie in Laguna. Toen ik hier arriveerde, zaten ze gezellig aan het zwembad een biertje te drinken. Ze zeiden dat het hier veilig is. Zodra de situatie omslaat en het niet meer veilig is, vertrekken we meteen."

(advertinsje)
(advertinsje)