Boswachter Vriesema met pensioen: "Breng boer en natuurbeheerder bijeen"

12 nov 2019 - 16:10

Tussen landbouw- en grote natuurgebieden zouden betere overgangen moeten komen, zonder dat daarvoor landbouwgrond tot natuurgebied wordt gemaakt. Dat zegt boswachter Roel Vriesema. Hij heeft dinsdag zijn laatste werkdag bij Staatsbosbeheer.

Bettere oergongen tusken natuergebiet en lânbougrûn

In zijn functie was hij het publieke gezicht van de natuurbeheerder, maar hij had ook veel overleg met belanghebbende partijen om en in de natuurgebieden. In de 20 jaar tijd dat hij boswachter was, is het niet de goede kant op gegaan met de biodiversiteit in de natuur.

Een van de oorzaken is de verdroging van de veenweidegebieden door lage waterpeilen. Daardoor zakt de bodem en wordt het moeilijk om water van een goede kwaliteit in de natuurgebieden te houden.

Roel Vriesema op de scheiding van natuurgebied De Deelen en de landbouwgrond - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Precies daar denk Vriesema dat er winst te behalen is dichtbij grote natuurgebieden in samenwerking met boeren. De landbouw lijkt naar een andere wijze van het uitoefenen van het boerenbedrijf uit te gaan en dat kan een kans opleveren voor samenwerking, denkt Vriesema: "Een boer is van oorsprong een natuurbeheerder en een natuurbeheerder is wel wat een boer. En dat moet wel bij elkaar te brengen zijn. Er wordt nu nog wel eens een muur opgetrokken tussen beide. En dat is niet goed."

Natuurbeheerder wordt boekhouder

Ook de bezuinigingen op de natuur worden nog steeds gevoeld. Vriesema: "Ik heb wel eens het idee de laatste jaren dat de natuurbeheerder wel wat een boekhouder wordt; dat je meer bezig bent met de centen dan met de natuur. En dat is niet goed."

Al zoekt hij de oplossingen niet in veel meer geld, maar met name in het nemen van de goede maatregelen. Vriesema: "Er wordt al jaren over gesproken, maar nog maar zo'n klein beetje gedaan."

(Advertentie)
(Advertentie)