Maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur

12 nov 2019 - 15:05

De maximumsnelheid op alle snelwegen in Nederland wordt 100 kilometer per uur. Op plekken waar nu 130 de maximumsnelheid is, mag dat straks alleen nog tussen 19.00 en 06.00 uur. Het is de belangrijkste stikstofmaatregel die het kabinet voor de korte termijn neemt. Dat meldt de NOS.

Straks met 100 kilometer per uur over de Afsluitdijk - Foto: ANP

In Fryslân mocht verkeer met 130 kilometer per uur over (delen van) de A6, A7, A31 en A32.

De coalitie heeft dinsdag een akkoord bereikt over stikstofmaatregelen die ertoe moeten leiden dat de bouw op korte termijn weer aan de slag kan. Veel bouwprojecten liggen momenteel stil door de stikstofcrisis of dreigen stil te vallen.

Het kabinet werkt de plannen dinsdag verder uit en presenteert ze dan woensdagochtend, zegt premier Mark Rutte. Wat de maatregelen precies zijn, wil hij niet zeggen.

Huizen bouwen

Het verlagen van de maximumsnelheid zou ervoor zorgen dat het kabinet de ambitie kan waarmaken om volgend jaar zo'n 75.000 huizen te bouwen.

Verder zijn er waarschijnlijk afspraken gemaakt over enzymrijk veevoer, waardoor koeien minder ammoniak uitstoten. Rutte zegt dat de plannen voor de korte termijn zijn. Na dit pakket moet er nog steeds veel gebeuren, volgens de premier.

Minder stikstof in natuurgebieden

Volgende maand komt er een plan dat de neerslag van stikstof in Natura 2000-gebieden moet verlagen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het uitkopen van boeren die willen stoppen met hun bedrijf.

(Advertentie)
(Advertentie)