Voorarrest verlengd van verdachte moord op Chinese huurbaas in Leeuwarden

12 nov 2019 - 14:30

De 26-jarige Chinees die verdacht wordt van de moord op zijn 73-jarige huurbaas aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank van Leeuwarden dinsdag bepaald. De verdachte, die ontkent, was zelf niet bij de zitting.

Foto: Anton Kappers

Op 7 februari is er weer een zitting, maar de verwachting is dat de zaak dan nog steeds niet inhoudelijk kan worden behandeld. De man wordt ervan verdacht dat hij op 1 of 2 juli zijn huurbaas met geweld om het leven heeft gebracht. Nadat het slachtoffer een paar weken niet was gesignaleerd, ging de politie het huis in. Onder een stapel kleding in de slaapkamer vonden ze het stoffelijk overschot van de verhuurder.

Schedel gebroken en kraakbeen strottenhoofd kapot

Het slachtoffer had zijn schedel op verschillende plaatsen gebroken en het kraakbeen in het strottenhoofd was ook kapot. Volgens de officier van justitie is de man in de woonkamer om het leven gebracht.

Een andere verhuurder verklaarde dat hij in de ochtend van 2 juli een hevige ruzie had gehoord. Hij had de verhuurder de dag ervoor voor het laatst gezien. Daarna was de verdachte steeds aan het schoonmaken. De politie heeft ontdekt dat de verdachte voor en na het vermoedelijke tijdstip van de moord schoonmaakmiddelen heeft gekocht.

Foto: Kappers Media

Net na de moord had de verdachte beschikking over 5.000 euro en kocht hij luxe goederen. Daarvoor was hij nog arm, zegt de officier van justitie. Op een shirt van het slachtoffer en de kleding waar hij onder lag, is DNA van de verdachte gevonden. Hetzelfde geldt voor een prop tape en een handschoen die mogelijk is gebruikt om het huis schoon te maken.

De verdachte werd op 30 juli aangehouden, een kleine twee weken nadat het slachtoffer werd gevonden. Op 5 juli had de verdachte een kamer genomen in het Leeuwarder hotel 't Anker. Hij wordt nog psychologisch onderzocht. Eerder studeerde de man aan de hogeschool NHL Stenden, maar op het moment van de moord was hij illegaal in Nederland.

(Advertentie)
(Advertentie)