Liander plaatst slimme energiemeters in De Fryske Marren

12 nov 2019 - 13:52

Netbeheerder Liander is begonnen met het plaatsen van nieuwe energiemeters bij huishoudens en kleine bedrijven in De Fryske Marren. De huidige meters voor elektriciteit en gas worden vervangen door 'slimme energiemeters.' Deze nieuwe meters worden als eerste geplaatst in Lemmer, Balk, Ruigahuizen, Sondel, Nijemirdum, Oudemirdum, Harich en Rijs.

Liander - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Nieuwe energiemeters zijn belangrijk omdat er steeds meer mensen zijn die bijvoorbeeld zonnepanelen hebben en voor zichzelf stroom opwekken of stroom terugleveren aan het energienet. Ook kunnen storingen met de nieuwe meters beter worden opgespoord. Daarom is het volgens Liander een belangrijke stap om de elektriciteitsnetten klaar te maken voor de toekomst.

Het plaatsen van de nieuwe meters kost de inwoners niets. Wie nu geen toestemming geeft en ze later alsnog wil, moet dan wel een vergoeding betalen voor het plaatsen. De nieuwe meter worden niet meteen in de hele gemeente geplaatst, maar dus eerst in acht postcodegebieden. Het werk wordt door GEAS uitgevoerd.

(Advertentie)
(Advertentie)