Stenen vertellen: het verhaal van een laatste rustplaats

12 nov 2019 - 12:55

Hoe een naam op een gedenksteen uit de Eerste Wereldoorlog ertoe leidde dat een weduwe haar overleden man een laatste rustplaats kan geven. Dat is het verhaal van Giny Bastiaans uit het buurtschap Lytse Geast, en dat vertelt ze vrijdag op de verhalenavond.

De urn met as nog eenmaal in de tuin - Foto: Ronnie Porte

Giny Bastiaans bewaarde de urn met as van haar man tot nu toe in een kast in de kamer. Iedere zomer zette ze de urn in de tuin onder een afdakje: de favoriete zitplaats van haar man Johan, die vier jaar geleden overleed op Koninsdag. Ze wist niet precies wat ze moest doen om haar man een laatste rustplaats te geven.

Intussen was haar Engelse schoonzoon bij het slagveld van de Eerste Wereldoorlog aan de Somme geweest. Hij wist dat zijn overgrootvader daar was omgekomen. In één oogopslag zag hij toen de naam van zijn overgrootvader op een gedenksteen met 72.000 namen. James Purcy Cupid. Door die naam in een steen kam de persoon weer terug in de familie.

Stenen vertellen iets

"Toen wist ik: stenen kunnen iets vertellen. Ik zat ermee: hoe ga ik om met de urn van mijn man? Die naam in de steen bracht het verhaal over een mens in de familie. Ik breng een verhaal over mijn man en ik wil de naam van mijn man vastleggen in een steen. Dat de steen het verhaal vertelt over de man die ik liefhad."

Het verhaal van Giny Bastiaans uit Lytse Geast

Omrop Fryslân staat deze week uitgebreid stil bij de verhalenavond van vrijdag 15 november. Vorig jaar was dit een van de onderdelen van de opening van het culturele hoofdstadjaar en het krijgt nu een vervolg. Op meer dan 100 plaatsen rondom in de provincie worden de verhalen verteld: bij de mensen thuis, bij bedrijven, in de horeca en in musea.

(Advertentie)
(Advertentie)