Zes A7-blokkeerders, onder wie Jenny Douwes, in cassatie tegen straf

12 nov 2019 - 11:41

Zes van de A7-blokkeerders, die in hoger beroep zijn veroordeeld tot werkstraffen van 90 uur, tekenen cassatie aan tegen die straf. Dat heeft hun advocatenkantoor Anker en Anker bekendgemaakt. Onder de zes is ook Jenny Douwes, die veroordeeld werd voor opruiing en het uitlokken van strafbare feiten op de A7.

Jenny Douwes - Foto: Omrop Fryslân

De zes vinden het onder meer niet terecht dat ze allemaal voor dezelfde vergrijpen zijn veroordeeld. Acht andere cliënten leggen zich neer bij de uitspraak van het gerechtshof. Ze willen een streep zetten onder de zaak.

De actievoerders blokkeerden op 18 november 2017 de A7, zodat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet naar Dokkum konden voor de nationale sinterklaasintocht aldaar. Het hof stelde dat alle verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij Douwes geldt de veroordeling ook opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten.

Hoge Raad

In cassatie bij de Hoge Raad kan alleen worden geklaagd over het motivatiegebrek en een onjuiste toepassing van het recht. Daarnaast kan de Hoge Raad toetsen of alle verdachten opzet hadden bij het blokkeren van de A7.

In de zaak-Douwes zal de Hoge Raad onder meer worden gevraagd of het hof niet had moeten vaststellen dat het Openbaar Ministerie met twee maten heeft gemeten. Douwes is wel vervolgd voor een oproep tot actie op Facebook, degene met wie zij dat samen deed niet.

Uitspraak duurt nog even

Waarschijnlijk doet de Hoge Raad pas over een jaar uitspraak.

(Advertentie)
(Advertentie)