Fryslân DOK 'Hert & Siel' nogmaals te bekijken in filmhuis Slieker

11 nov 2019 - 17:51

De Fryslân DOK 'Hert & Siel' van Bart Kingma zal op 19 november opnieuw vertoond worden in filmhuis Slieker in Leeuwarden. De film gaat over het tot stand komen van het kunstwerk de Friese motor. Het kunstwerk is gemaakt door ambachtslieden uit verschillende landen. Kunstenaar Éric ten Hove wil daarmee het ambacht eren.

Foto: Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld

In de binnenstad van de motor zit een glazen pot, waar de kunstenaar het gebalsemde hart van een paard in wilde stoppen. Dat hart zou de 'bezieling' van het kunstwerk worden. Het zou komen van een paard dat een natuurlijke dood was gestorven.

Opschudding

Na de première van de film bij het Noordelijk Film Festival, vrijdag 8 november, was opschudding ontstaan over de film. Het Fries Museum had kunstenaar Éric ten Hove gevraagd om geen hart van een paard in het kunstwerk te verwerken. Het museum was bang dat dierenactivisten in actie zouden komen. Omdat het museum opdrachtgever is, is directeur Callens van mening dat het museum mee mag praten over het kunstwerk. toch vindt hij wel dat de kunstenaar uiteindelijk vrij is om zelf de keuze te maken.

De Fryske motor, it keunstwurk yn it Fries Museum. - Foto: Omrop Fryslân

Directeur Kris Callens heeft over de kwestie gesproken met de kunstenaar. Deze scene is te zien in de documentaire, Callens zegt daarin tegen de kunstenaar dat hij rekening moet houden met 'overgevoeligheid in de samenleving' voor alles dat met dieren te maken heeft.

Bezwaar

Het hart van een paard, in het hart van een kunstwerk, zou bij sommigen verkeerd kunnen vallen. De kunstenaar ging akkoord met de bezwaren van het museum en besloot de glazen pot, waar het paardenhart in moest komen, leeg te laten.

Het museum was opdrachtgever van het kunstwerk. Dat het Fries museum invloed wilde uitoefenen op de inhoud van een kunstwerk, is de aanleiding voor veel reacties bij het Noordelijk Film Festival en bij Omrop Fryslân. Daarom is besloten om de documentaire te programmeren in het filmhuis Slieker, in het Fries Museum in Leeuwarden. De extra vertoning is op 19 november om 13.15 uur. De toegang is gratis, maar mensen moeten zich wel aanmelden via de website van Slieker.

De Fryslân DOK 'Hert & Siel' wordt ook uitgezonden door Omrop Fryslân, in drie delen. Deel één is te zien op 23 en 24 november. Deel twee op 30 november en 1 december. Deel 3 op 7 en 8 december.

(Advertentie)
(Advertentie)