SC Cambuur schrijft weer zwarte cijfers, maar nog altijd negatief eigen vermogen

11 nov 2019 - 17:27

SC Cambuur heeft voor de negende keer op rij zwarte cijfers geschreven. De Leeuwarders haalden over het afgelopen jaar een winst van 798.000 euro. Dat komt mede door de verkoop van keeper Xavier Mous en het optuigen van een spelersfonds. Er is nog wel altijd een negatief eigen vermogen van 267.000 euro.

Xavier Mous tusken direksjeleden Gerald van den Belt en Ard de Graaf yn - Foto: Orange Pictures

Volgens Gerald van den Belt is het uniek dat er opnieuw zulke jaarcijfers gehaald zijn. "We zijn er hartstikke blij mee. Ik denk niet dat het vaak is voorgekomen dat we zulke cijfers hebben gepresenteerd", vertelt de financieel directeur van de Leeuwarders. De verkoop van Mous is een van de oorzaken van de positieve cijfers. Maar, een gedeelte van die transfersom komt ook nog bij het financiële jaar dat nu loopt. Dat geldt ook voor de inkomsten uit de transfer van Nigel Robertha. "Dus die gaat in de cijfers van 2019/2020 voorkomen."

Wat wol opvalt aan de jaarcijfers is dat de inkomsten van de club voor het derde jaar op rij teruglopen. Volgens Van den Belt is dat een logisch gevolg van de sportieve prestaties van de afgelopen jaren: "Elk jaar dat je in de eerste divisie speelt, gaan de inkomsten achteruit. Deels omdat de televisie-inkomsten jaarlijks twee ton dalen. Daarnaast zie je dat ook de inkomsten uit de seizoenkaarten en de sponsoring een klein beetje teruglopen, elk jaar dat je in de eerste divisie speelt."

Gerald van den Belt oer de jiersifers

Sa moat it nije stadion derút sjen - Foto: Bureau voor Widdershoven architectuur en architecten BV

Alles valt op dit moment wel redelijk goed.

Financieel directeur Gerald van den Belt

Nieuw stadion

De ambitie van de directie is altijd geweest om zonder rode cijfers naar het nieuwe stadion te verhuizen. Er is dus nog een negatief eigen vermogen van 267.000 euro, maar volgens Van den Belt is de kans groot dat die is weggewerkt voordat de club in 2021 verhuist. "Die kans is relatief groot. Dit jaar verwachten we ook weer zwarte cijfers te presenteren. Ik acht dat realistisch dat we dat in de komende twee jaar gaan doen."

Cambuur heeft voor dit jaar wel iets anders begroot dan de afgelopen jaren. Waar de club hiervoor vaak voor een veilige begroting koos, is nu wat meer risico genomen "We hebben wel iets enthousiaster begroot dan we gewend zijn. We moeten er flink aan trekken om de omzet te halen die we begroot hebben." Maar, naast het geld van de transfer van Robertha helpen de goede prestaties van nu daar ook bij. "Het stadion zit vol. En met Feyenoord-thuis voor de beker hebben we een beetje wind in de rug. Alles valt op dit moment wel redelijk goed."

Alle inkomsten uit de kaartverkoop van de bekerwedstrijd tegen Feyenoord gaan naar Cambuur. Dat heeft te maken met het feit dat de recettes in de tweede ronde nog niet gedeeld hoeven te worden.

Foto: www.dijksfotografie.nl

'Heeren van Cammingha'

Het spelersfonds 'Heeren van Cammingha' dat er sinds deze zomer is, heeft één miljoen euro bij Cambuur binnengebracht. Dat staat voor een gedeelte op de begroting van het afgelopen jaar en voor een gedeelte op de begroting van het lopende jaar. "Daar zijn we in juni mee begonnen. Een klein stukje van dat miljoen zit al in 18/19, de rest in 19/20. Dat is voor ons om wat slagroom op de taart te hebben, met name op sportief gebied", aldus Van den Belt.

(advertinsje)
(advertinsje)