Boswachters It Fryske Gea willen wapens: "Alleen een portofoon voldoet niet meer"

Boswachters krijgen steeds vaker te maken met onveilige situaties op hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten. De boswachters worden uitgescholden, bedreigd of zelfs mishandeld. Een wapen zou de veiligheid vergroten, vinden ze zelf.
Wapens Fryske Gea
De werkomgeving van een boswachter lijkt zo mooi: de zon breekt door, de bladeren vallen op de grond en de vrije natuur ligt rondom je. Toch komen boswachters tijdens het werk in onveilige situaties terecht. Om hier zo goed mogelijk op te kunnen reageren, willen ze wapens hebben. Een van die boswachters is Sipko Sikkes. Hij werkt voor It Fryske Gea in het Rysterbosk en is met de politie in gesprek over een wapenvergunning.
Sikkes heeft al meerdere keren een gevaarlijke situatie meegemaakt. "Een paar jaar geleden was er een groepje jongeren dat hier in een vogelspothut zat. Ze waren daar drugs aan het dealen", vertelt Sikkes. "Ik liep er op af, maar de situatie was natuurlijk nogal dreigend. Jongeren met boksbeugels en drugs in zo'n hut. Dan kun je er alleen op af gaan, maar dat is vragen om problemen."

Steeds erger

Sikkes zit al 30 jaar in het vak en merkt dat het steeds erger wordt. "We maken dingen mee", verzucht de boswachter zich. "Zo hebben we eens een hennepkwekerij op het terrein gehad en daarnaast kom je veel verwarde mensen tegen, daar stap je ook niet zo snel op af als je niets bij je hebt." Ook zijn er mensen die zelf wapens bij hun dragen. "Ze zijn er met boksbeugels en messen", zegt Sikkes. "Loop daar maar eens op af met blote handen."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Als wij dit soort mensen tegenkomen, reageren we voorzichtig", vertelt Sikkes, terwijl hij een paar takken van de grond pakt. "Meestal moeten we dan de politie erbij halen, maar dat is juist óók een probleem, want leg maar eens uit waar precies je in zo'n groot bos staat. Dat is geen doen, en kost daarbij ook veel tijd." Sikkes heeft al eens meegemaakt hoe de politie verdwaalde. "Gelukkig is er nu een app met locatie, maar ook die werkt niet altijd."

Wapenstok of handboeien

De boswachters dragen nu een portofoon bij zich, maar alleen dat voldoet niet meer, zegt Sikkes. "We kunnen op de noodknop drukken als het uit de hand dreigt te lopen, maar we kunnen zelf niet iets doen met bijvoorbeeld een wapenstok of handboeien. Die hebben onze collega's van Staatsbosbeheer wel, maar wij niet."
De boswachters vallen als BOA's (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) onder de politie en die besluit dan ook of ze wel of niet een wapen krijgen. "We zijn al een tijdje bezig om toestemming te krijgen, maar het is een zware bevalling. Het gesprek duurt al jaren en wij willen nu echt actie", verzucht Sikkes. "We hebben een aanvraag gedaan, maar dat duurt en duurt maar. Er moet nu gewoon snel iets gebeuren, want het is wachten op de eerste keer dat het echt flink misgaat."
De politie heeft nog geen reactie gegeven op waarom het verlenen van toestemming lang duurt.
Verslaggever Willem Vermeltfoort in gesprek met boswachter Sipko Sikkes