Boekekast #7: Famke, famke van Ale S. van Zandbergen

10 nov 2019 - 12:01

Luister jij graag naar Friese verhalen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Omrop Fryslân heeft in samenwerking met Boeken fan Fryslân een podcast ontwikkeld met de mooiste Friese boeken en verhalen van dit moment: de Boekekast. In deze zevende Boekekast een fragment uit 'Famke famke' van Ale S. van Zandbergen. Rein Tolsma leest het voor.

'Famke famke' vertelt het verhaal van docent Nederlands Haije Alkema. Het lesgeven geeft hem nog maar weinig voldoening. Hij bekijkt liever schilderijen met zijn maat Konrad Skoat. Pas als hij de zeventienjarige Aam Alsem in de klas krijgt verandert er iets. Aam toont interesse in Alkema zijn literatuurlessen. Alkema kan op zijn beurt het meisje niet meer uit zijn gedachten krijgen.

Het gevaarlijke spelletje dat Haije Alkema als zeventienjarige met Lies, Yfke en het paardenmeisje Saapke speelde, zorgt voor een spannende apotheose aan het eind van het boek.

Deze aflevering van Boekekast is, net als de andere afleveringen, te beluisteren op Spotify.

Ale S. van Zandbergen

Ale Sietse van Zandbergen groeide op in Easterlittens. Een aantal autobiografische details uit deze tijd heeft hij ook verwerkt in zijn debuutroman 'Littenser Merke' uit 2013. Een jaar later kreeg Van Zandbergen de Rink van der Velde- en de Douwe Tammingaprijs voor het boek.

'Famke famke' is de tweede roman van de schrijver en in 2017 uitgegeven door Het Nieuwe Kanaal. Van Zandbergen is voor 'Famke famke' genomineerd voor de Gysbert Japicxprijs 2019. In het dagelijks leven is Van Zandbergen docent wiskunde aan het Magister Alvinus in Sneek.

De Boekekast is een podcast met Friese verhalen en fragmenten uit Friese boeken. Boekekast is een initiatief van Boeken fan Fryslân en Omrop Fryslân. Zestien weken lang wordt er iedere zondag een nieuw verhaal of boekfragment gepubliceerd. Boekekast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapp en op Spotify. Kijk voor meer informatie over Boekekast op omropfryslan.nl/boekekast.

(advertinsje)
(advertinsje)