'Chidi' bezorgt Heerenveen in slotfase drie punten tegen Sparta

SC Heerenveen heeft zaterdagavond in eigen huis een overwinning gepakt tegen Sparta Rotterdam. In het Abe Lenstra Stadion werd het uiteindelijk 2-1 door doelpunten van Chidera Ejuke, nadat de Friezen lange tijd op een 0-1 achterstand stonden.
© Orange Pictures
SC Heerenveen en Sparta stonden voor het duel dichtbij elkaar: Heerenveen achtste en Sparta elfde, met een verschil van twee punten. De historische statistieken spraken wel in het voordeel van Heerenveen. De Friezen waren thuis al tien wedstrijden ongeslagen en Sparta had nog nooit gewonnen in het Abe Lenstra stadion.

Openingsgoal Sparta

Rodney Kongolo dacht Heerenveen in de vierde minuut al op voorsprong te zetten. De middenvelder kreeg en verloor de bal in het strafschopgebied, waarna een verdediger de bal tegen hem aan schoot. Kongolo kon de bal wel aannemen en in de linker hoek plaatsen, maar doordat de bal daarvoor zijn arm had geraakt, moest scheidsrechter Joey Kooij de goal afkeuren.
Hoewel Heerenveen in de beginfase verreweg het meeste balbezit had, was het Sparta Rotterdam dat de openingsgoal maakte. Abdoulrahmane Harroui zette de bal voor. Doordat spits Lars Veldwijk Ibrahim Dresevic een duwtje gaf, kon hij Sparta op voorsprong koppen: 0-1.
Via Joey Veerman werd het bijna meteen weer gelijk. De Volendammer kon een lastige bal koppen, maar die kans werd door een Spartaan tot hoekschop verwerkt. Een paar minuten later kwam ook rechtsback Ricardo van Rhijn dichtbij de gelijkmaker, toen hij met links uithaalde. Zijn schot raakte de lat en Heerenveen ging dus met een 0-1 achterstand de rust in.
In het begin van de tweede helft leek het spelbeeld van de eerste helft omgedraaid te zijn. Het was vooral Sparta dat kansen kreeg, terwijl Heerenveen het van de counter moest hebben. Met name Veldwijk werd gevaarlijk. Hij kopte eerst al een bal net naast en werd even later maar net van schieten afgehouden door Sven Botman.

'Chidi' draait het om

Na twee wissels werd Heerenveen steeds gevaarlijk. Bijvoorbeeld via Van Bergen die in het strafschopgebied de bal op Jordy Bruijn aflegde. Zijn schot werd tegengehouden door Harush, maar de bal kwam het veld weer in, recht voor de voeten van Chidera Ejuka. Die schoot de bal echter naast de goal.
'Chidi' deed het een minuutje later een stuk beter. Hij kreeg de bal van invaller Alen Halilovic en trok de zestien meter in. De Nigeriaan kwam tussen drie verdedigers te staan, maar kon wel uithalen en de bal op prachtige wijze achter Sparta-doelman Ariel Harush leggen.
Ejuke was op dreef, want vijf minuten later schoot hij de Friezen ook op voorsprong. Hij ging opnieuw het strafschopgebied in, speelde een verdediger door de benen en schoot de 2-1 binnen.

Oppassen

Heerenveen moest daarna nog wel even oppassen, want Rayhi schoot net voor tijd nog bijna de gelijkmaker binnen. Keeper Warner Hahn kon echter redden. In de extra tijd kreeg Sparta ook nog drie hoekschoppen. Keeper Harush ging ook mee, waardoor het doel helemaal open lag toen Heerenveen de bal weg wist te werken. Chidera Ejuka pikte op en schoot op de lege doel, maar opnieuw miste hij een grote kans.

Ranglijst

Door de winst klimt Heerenveen naar de zesde plek op de ranglijst. De Friezen kunnen nog wel ingehaald worden door Willem II, dat het zondag tegen PSV opneemt.
SC Heerenveen - Sparta Rotterdam 2-1 (0-1) 26. Veldwijk 0-1; 73. Ejuke 1-1; 79. Ejuke 2-1.
Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus; Kongolo (72/Halilovic), Faik (62/Bruijn), Veerman; Van Bergen, Odgaard (86/Høegh), Ejuke.