Friese filmmakers winnen Noorderkroon awards op Noordelijk Film Festival

10 nov 2019 - 10:42

De FryslânDOK 'Moard en lulkoek yn 'e Wâlden' van filmmaker Annet Huisman heeft zaterdagavond een Noorderkroon award in de categorie korte documentaire gewonnen, op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. De prijs voor beste speelfilm ging naar 'Mijn bijzonder rare week met Tess'.

De prijswinnaars van de Noorderkroon - Foto: Xanne Wijkamp

In de documentaire 'Moard en lulkoek yn 'e Wâlden' wordt twintig jaar na de moord op Marianne Vaatstra teruggekeken aan de hand van documenten van de ondertussen overleden Nettie Groeneveld, die toen directeur van het azc in Kollum was.

Beste amateurfilm

Ook de film 'Bûtendyk' van Geertrui en Sjoukje Visser won een Noorderkroon award in de categorie beste amateurfilm. De film gaat over hun 91-jarige vader Tsjerk Visser uit Wierum die nog altijd elke week op het vissersschip van zijn zoon Monte de zee opgaat.

Beste speelfilm

De film 'Mijn bijzonder rare week met Tess' van Steven Wouterlood won de prijs voor beste speelfilm. De jury noemt het een gelaagde familiefilm, die voor zowel kinderen als volwassenen leuk is. De jonge hoofdrolspeler en de bijrollen worden geprezen.

Foto: Noordelijk Film Festival

Andere prijzen waren er voor 'The bastard' van Floris-Jan van Luyn (beste documentaire), 'The walking fish' van Thessa Meijer (beste korte film), 'Loos' fan Tijo Westerhof (beste studentenfilm) en 'Zeemeerman' fan Nynke Spanjer (grootste jong talent). De documentaire 'Mevrouw Faber' van Hjalmar Ilmer en Job Tichelman kreeg een eervolle vermelding.

De Noorderkroon awards zijn voor verschillende films en onderwerpen over en van makers uit Fryslân, Groningen en Drenthe.

De prijswinnende korte documentaire van Annet Huisman, 'Moard en lulkoek yn 'e Wâlden: Notysjes fan in azc-direkteur'.

(advertinsje)
(advertinsje)