Omrop TIP: As myn filmhert in kompas wie

09 nov 2019 - 11:47

Het Noordelijk Film Festival beleeft dit jaar zijn 40e editie. Een van de Friese films die worden vertoond, is de Fryslân DOK As myn filmhert in kompas wie van Annet Huisman. Ze praat daarin met onder anderen programmeur Fredau Buwalda van het NFF. De documentaire ging vrijdag in première op het filmfestival in Leeuwarden.

Programmeur Fredau Buwalda is op het filmfestival in het Noorse Haugesund, om voor Leeuwarden de beste noordelijke films te vinden. Het jubilerende festival heeft de laatste jaren immers gekozen voor een noordse focus.

Skandinavië blijkt heel succesvol in het ontwikkelen en 'vermarkten' van haar eigen cinema. Kan het noorden van Nederland daar wat leren? Maar vooral: waarin onderscheidt die noordelijke cinema zich? Spreken deze films specifiek noorderlingen aan of niet? Vragen die zelfs voor de filmmakers in Haugesund nog niet zo makkelijk te beantwoorden zijn.

Filmprogrammeur Fredau Buwalda yn petear mei Noarske filmregisseur - Foto: Omrop Fryslân

Adwin de Kluyver, schrijver van het boek 'Het gedroomde noorden' en programmeur van het noordelijkste filmhuis in Nederland, Podium Vlieland, buigt zich erover. In Fryslân laten filmmakers Mirjam de With en Rutger Veenstra hun licht schijnen over het noordelijke aspect in hun werk.

Adwin de Kluyver - Foto: Omrop Fryslân

De Fryslân DOK 'As myn filmhert in kompas wie' ging in première op het Noordelijk Film Festival. Kijk hier voor de data en tijden. Vrijdag was het de filmtip van de Friese regisseur Bart Dokter.

De film is ook op televisie te zien. Zaterdag 9 november bij NPO2 om 15.30 uur (met Nederlandse ondertiteling). Zondag 10 november zendt Omrop Fryslân de film uit vanaf 17.00 uur (herhaling op elk uur).

(Advertentie)
(Advertentie)