Fûgelwille Jubbega trots op 50-jarig bestaan

09 nov 2019 - 07:58

Vogelvereniging Fûgelwille in Jubbega bestaat vijftig jaar. Dit weekeinde houden ze een jubileumtentoonstelling in de sporthal van het dorp. In totaal zijn er 225 vogels te zien, toevallig precies hetzelfde aantal als bij de eerst show een halve eeuw geleden.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

De tijden zijn veranderd voor de vogelclubs. De laatste jaren hebben alle vogelverenigingen in Fryslân het lastig door het teruglopende ledental. Voorzitter Piet van der Tuin van Fûgelwille is echter tevreden: "We hebben even een slechte periode gehad, met financiële problemen. Daarom zijn we ook trots op deze show. We hebben binnen onze vereniging kundige leden die zelf op landelijk niveau meedoen."

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Wel is het maar de vraag of vogelverenigingen zoals die in Jubbega nog eens vijftig jaar zullen bestaan. Veel verenigingen vergrijzen en dierenwelzijnspartijen vinden het maar niets dat die vogels soms drie dagen opgesloten zitten in kleine hokjes. Dat laatste kan Van der Tuin wel begrijpen. "Ik vind het helemaal niet goed dat vogels lang op een show staan. Ik heb het liefst ook één of twee dagen. Langer moet een vogel niet van huis zijn."

Volgens hem ligt de toekomst bij het samenvoegen van verschillende verenigingen. Dan zijn er misschien minder shows, maar zijn de verenigingen wel groter en staan er ook meer vogels. "En dan worden de shows korter, maar voor de liefhebber is dat net zo mooi!"

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Verslaggever Jeroen Boersma bij de vogelshow van Fûgelwille Jubbega

(advertinsje)
(advertinsje)