Johnny Jansen: "SC Heerenveen en Sparta lijken op elkaar"

08 nov 2019 - 20:46

Mitchel van Bergen is fit genoeg om te beginnen tegen Sparta Rotterdam. De vleugelaanvaller had hamstringklachten opgelopen in het bekerduel met Excelsior Maassluis. In de warming-up voorafgaand aan het competitieduel met ADO Den Haag werd besloten dat hij niet mee kon doen.

Johnny Jansen

Van Bergen heeft deze week weer met de groep meegetraind en is volledig hersteld. Alen Halilovic zit daardoor weer op de bank. Het is de enige wijziging die Johnny Jansen zal aanbrengen in zijn basiself.

De laatste twee wedstrijden tegen FC Groningen en ADO Den Haag heeft Heerenveen "maar" twee punten opgeleverd en dus moet er van Sparta gewonnen worden. Johnny Jansen verwacht een moeilijke wedstrijd, vooral omdat het speltype van beide ploegen vergelijkbaar is.

"Sparta heeft een goede verdediging staan en vanuit de counter willen ze dan toeslaan", volgens Jansen. "Ze hebben twee snelle spitsen, bovendien hebben ze spelers op het middenveld die goed bijsluiten. Met Bryan Smeets hebben ze een speler die de mensen goed kan bedienen. En dat hebben wij natuurlijk ook. Wij hebben ook snelheid voorop en mensen die de spitsen kunnen bedienen."

Volop in ontwikkeling

SC Heerenveen is een van de jongste ploegen van Europa; de ploeg is volop in ontwikkeling. Met name verdedigend heeft de ploeg een enorme stap gemaakt. Na Ajax en AZ heeft SC Heerenveen de minst gepasseerde verdediging van de eredivisie. Een groot contrast met afgelopen seizoen. Jansen is daar blij mee, maar toch ziet hij ook genoeg verbeterpunten.

"In de counter zijn we goed, maar op het moment dat je een counter niet door kunt zetten, moeten we leren de bal te houden en van daaruit weer een aanval creeëren. Maar ik moet ook gewoon heel blij zijn met wat we tot nu toe laten zien, alleen als trainer wil je altijd beter."

Ik weet wat ik kan, het was alleen wachten wanneer ik het kon laten zien.

Rodney Kongolo

Rodney Kongolo is geboord in Rotterdam, maar heeft geen speciale gevoelens voor Sparta. "Ik kom uit Zuid, daar zijn ze voor Feyenoord. Ik ben niet echt fán van Sparta." Afgelopen seizoen kwam Kongolo amper in de plannen van de trainer (Jan Olde Riekerink) voor, dit seizoen is alles anders.

Kongolo heeft alles nog gespeeld, zijn naam staat bijna als allereerste op het wedstrijdformulier. "De trainer heeft vertrouwen in me en ik heb tot nu toe laten zien dat ik er sta. Dat kwam voor mij niet als een verrassing. Ik weet wat ik kan, het was alleen wachten wanneer ik het kon laten zien."

"Lastig potje"

Sparta is de nummer elf van de competitie. De ploeg van Henk Fräser speelde afgelopen week nog met 2-2 gelijk tegen PSV. "Ze hebben een goed team. Ze hebben veel fysieke spelers en de organisatie staat goed. Het wordt een lastig potje."

Na de wedstrijd tegen de Rotterdammers wacht er een moeilijk programma. SC Heerenveen gaat dan eerst op bezoek bij PSV, daarna volgt een thuiswedstrijd tegen Vitesse.

Rodney Kongolo

Sherel Floranus is de afgelopen weken verhuisd van de rechter- naar de linkerkant. Een opmerkelijke omzetting, omdat Floranus een slecht seizoen achter de rug heeft (Jansen: "Hij komt uit de blubber") en dit seizoen voor het eerst bij Heerenveen zijn draai heeft gevonden.

"Het is niet de bedoeling om Sherel om te turnen tot linksback. We denken dat dit op dit moment het beste is voor het elftal. Ricardo (van Rhijn) klopt op de deur, daar ben ik heel tevreden over. Dat is teleurstellend voor Lucas (Woudenberg), maar ons ons nu de taak om Lucas de volgende stap te laten maken."

Jong Oranje

Floranus is opgenomen in de selectie van Jong Oranje voor de wedstrijden tegen Jong Gibraltar en Jong Engeland. De uitwedstrijd tegen Jong Gibraltar is een EK-kwalificatiewedstrijd en wordt gespeeld op donderdag 14 november. De oefenwedstrijd tegen Jong Engeland is vijf dagen later in Doetinchem.

Verwachte opstelling: Hahn, Van Rhijn, Botman, Dresevic, Floranus, Faik, Kongolo, Veerman, Van Bergen, Odgaard en Ejuke.

De wedstrijd is zaterdag vanaf 18.30 uur live te volgen bij Omrop Fryslân radio. Het commentaar wordt verzorgd door Arjen de Boer.

(Advertentie)
(Advertentie)