Olievlek van 100 bij 20 meter drijft in Willemshaven van Harlingen

08 nov 2019 - 14:27

In de Willemshaven van Harlingen drijft olie op het water. Rijkswaterstaat kreeg vrijdagochtend rond 9.00 uur een melding van de olie en heeft aannemer BDS Harlingen ingeschakeld om het op te ruimen. Waar de olie vandaan komt, is nog niet bekend. Er zijn monsters genomen om te onderzoeken om wat voor olie het precies gaat en waar het vandaan komt.

De Nieuwe Willemshaven - Foto: Jannette van der Ploeg

BDS Harlingen is meteen aan de slag gegaan met het opruimen van de olie. "We hebben geluk dat het tij gunstig is, niet naar zee, maar naar binnen," vertelt Baudina Schaafsma van Rijkswaterstaat. De olievlek beslaat een oppervlakte van ongeveer 100 bij 20 meter. BDS Harlingen heeft schermen geplaatst om de olievlek zo snel mogelijk in te dammen zodat de olie zich niet verder verspreidt.

Monsters genomen

"We weten niet om wat voor olie het gaat maar we doen er alles aan om de dader op te sporen," zegt Schaafsma. Het is dus nog niet bekend om wat voor olie het precies gaat, maar op het eerste gezicht lijkt het te gaan om een donkere olie. "Het is heel donkere, zwarte olie". Van de olie zijn monsters genomen om de herkomst te achterhalen. "De monsters gaan naar het lab in Lelystad waar ze onderzocht worden. Daar krijgen we volgende week uitslag van. Daarna kunnen we kijken wie de veroorzaker is en een strafrechtelijk onderzoek doen".

"Het is lastig vast te stellen waar het vandaan komt," zegt Johan van den Akker van Rijkswaterstaat. "Het is bij daglicht ontdekt, maar het kan er 's nachts al hebben gelegen. Daarom hebben we ook monsters genomen uit schepen die er een ligplaats hebben, misschien kunnen we een match vinden."

Schade beperkt

Van den Akker: "Het werk vordert behoorlijk goed. De weersomstandigheden zijn gunstig, door de wind is de olie voornamelijk tegen de kade blijven plakken. Dus gelukkig is er niets de haven uit ontsnapt."

Dat komt volgens Van den Akker ook door het snelle handelen van de Havendienst. "De Havendienst heeft er erg adequaat op gereageerd. Men heeft meteen vanaf schepen olie-absorberend materiaal in de vlek gegooid. Vervolgens hebben wij als Rijkswaterstaat opgeschaald en is er een scherm van 160 meter om de vlek heen aangebracht. Daar zijn we nu mee aan het ruimen."

Johan van den Akker van Rijkswaterstaat

(Advertentie)
(Advertentie)