Freedsmerk over mantelzorg: "Zorgt er later nog iemand voor mij?"

08 nov 2019 - 14:13

Langere tijd onbetaalde hulp en zorg verlenen aan mensen om je heen: dat is mantelzorg. En deze week is daar wat extra aandacht voor, omdat het de zogenoemde 'Week van de Mantelzorg' is. Uit onderzoek blijkt dat de groep de daarvan afhankelijk is, veel sneller groeit dan de groep die de zorg kan bieden. "Tja, als er in de huishouding iemand ineens zorg nodig heeft, dan heb je een probleem. Ieder heeft het druk met werk en school en zo. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij!"

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Een man die zijn vrouw in de rolstoel over de markt duwt, merkt op dat hij als mantelzorger zijn vrouw 'bewaakt.' "Ik doe het graag hoor en anders komt ze er ook niet uit." Een vrouw van 95 uit Oenkerk is met haar schoondochter op de markt. Ook zij zit in een rolstoel en is erg blij met de hulp die ze krijgt. "Als het zo wat verder reilt en zeilt, gooi ik er nog wel een jaar tegenaan!"

Kritisch

Er waren ook kritische geluiden: "De overheid trekt zich steeds verder terug en gaat er maar vanuit dat iedereen zijn mantelzorgers wel heeft. En als je er eenmaal aan begint, kom je er nooit weer vanaf. Dan zegt men: het gaat immers mooi zo!" Een vrouw vertelde wel bang te zijn dat ze alleen overblijft: "Ik ben de jongste en heb geen kinderen. Ik hoop al dat er later nog iemand is die wat om mij wil denken..."

Freedsmerk over Mantelzorg

(Advertentie)
(Advertentie)