Kritisch rapport over jeugdzorg, het moet anders volgens Regiecentrum

08 nov 2019 - 13:49

Lange wachtlijsten, maatregelen die opgelegd zijn maar niet uitgevoerd worden vanwege personeelskrapte, kinderen die volledig worden vergeten. Het is goed mis in de Nederlandse jeugdzorg. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid. De grote verandering in de jeugdzorg waardoor de gemeenten verantwoordelijk zijn geworden is volledig verkeerd uitgepakt, zo zeggen de inspecties.

De minster heeft nu toegezegd in te grijpen. Maar bij de Friese jeugdzorg heeft men met name meer geld nodig, zegt directeur Marianne Sinot van het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid, het eerdere bureau jeugdzorg. Zij is blij met het kritische rapport van de inspecties: "Het is een behoorlijk kritisch rapport, waarin de inspectie met name de overheid aanspreekt op haar verantwoordelijkheid, dat vind ik goed."

Waarom nu pas?

Sinot vraagt zich echter wel het een en ander af. "Je vraagt je af waarom het zo lang heeft geduurd, omdat er al zoveel partijen aandacht voor vroegen. De VNG en gemeenten hebben regelmatig aan de bel getrokken. De vakbond heeft namens de werknemers behoorlijk veel lawaai gemaakt. We zijn met z'n allen 2 september op het Malieveld geweest om aandacht te vragen voor de problematiek in de jeugdzorg," zegt Sinor.

En toch is er structureel te weinig geld, een te hoge werkdruk en een groot verloop van mensen en een groot ziekteverzuim. "En bovendien geeft het een gevoel dat mensen heel hard werken, maar gewoon niet kunnen doen wat ze graag willen doen. Waar het werk om gaat en waar je energie van krijgt is het in gesprek zijn met gezinnen en kijkt wat er nodig is."

Het protest voor de jeugdzorg op 2 september - Foto: ANP

Mensen moeten centraal

Volgens Sinot is het belangrijk dat de mensen centraal staan. "We spreken over kinderen die mishandeld zijn op verschillende manieren. Dus daar wil je snel bij zijn, maar onze mensen komen zoveel blokkades en knelpunten tegen. Aan de ene kant heerst er een soort verantwoordelijkheidsgevoel bij ons, maar tegelijkertijd ook een soort onmacht omdat je niet kunt handelen naar wat het gezin nodig heeft. Je bent eigenlijk op zoek naar het best passende zorgaanbod, maar helaas hebben we een groot personeelsverloop en wachtlijsten."

In onze provincie probeert men er echter wel het beste van te maken. Sinot : "Ik moet zeggen dat we in Friesland de krachten goed hebben gebundeld. We hebben de structuur helder. Maar ook de gemeente zie ik worstelen met de verantwoordelijkheid die ze hebben en het gebrek aan geld. Dus zij moeten pijnlijke keuzes maken die in schril contrast staan met de problematiek die je met elkaar wilt oplossen."

Wirwar aan instanties

De minister wil nu ingrijpen in de jeugdzorg, maar daar is Sinot huiverig voor. "Als de minister wil ingrijpen in een stelsel wat gedecentraliseerd is ben ik benieuwd hoe hij dat wil doen." Er zijn veel partijen bij de jeugdzorg betrokken. "Je gaat als gezin van Veilig Thuis naar de Raad voor de Kinderbescherming, dan bij de rechter, dan bij de afdeling jeugdbescherming of jeugdreclassering en dan eventueel op een wachtlijst bij zorgaanbieders."

Dat kan nog beter, vindt ze. "Op de langere termijn moeten we die puzzelstukjes goed bekijken en op de korte termijn moeten wij als instelling met de gemeente in gesprek om knelpunten sneller op te lossen. En dat heeft toch weer te maken met geld, het verloop tegengaan en hard werken aan de kwaliteit en de acceptatie van het werk dat wij aan het doen zijn."

Directeur Marianne Sinot van Regiecentrum Bescherming en Veiligheid

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
(advertinsje)
(advertinsje)