Historische instellingen tegen nieuwe brug in monumentaal bolwerk Dokkum

08 nov 2019 - 13:48

Vier historische instellingen hebben een boze brief geschreven aan het bestuur en de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Zij zijn tegen de plannen van het gemeentebestuur om een nieuwe voetgangersbrug te plaatsen in het monumentale Noorderbolwerk van Dokkum. De brief komt van de voorzitters van de stichtingen Oud-Dockum en Historia Doccumensis, Historische Vereniging Noordoost-Friesland en Museum Dokkum.

Het Noorderbolwerk en aan de andere kant van het water het Panwurk in Dokkum - Foto: Google Street View

Het gaat om het plan om van het Panwurk naar het Noorderbolwerk een brug aan te leggen, zo zou de wandelroute naar de binnenstad wat verkort moeten worden. Volgens de verenigingen gaat het echter slechts om een verkorting van de wandelroute met zo'n 100-150 meter. Dat is het volgens hen niet waard.

'Aanslag op een kwetsbare plek'

Belangrijker is dat de voetgangersbrug volgens de instellingen een 'aanslag' op het historische bolwerk van Dokkum is. 'Hoe is het mogelijk,' schrijven de instellingen in de brief aan de gemeenteraad, 'dat men hier op deze unieke en kwetsbare plek het karakter van dit monumentale deel van de vestingwal wil verbreken en vernielen?'.

De instellingen geven aan dat de binnenstad grotendeels ongeschonden de tijd heeft doorstaan, en dat het beschermde stadsgezicht moet worden gekoesterd. Sinds 1994 heeft de vestingwal van de stad de status van monument, toegekend door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarom willen de instellingen graag meedenken over het proces en in gesprek met de projectgroep.

'De armoede van toen is nu onze rijkdom'

Warner Banga van stichting Historia Doccumensis: "Dokkum heeft zulke mooie ongeschonden bolwerken, dat is al 400 jaar zo. In de tijd dat er veel bolwerken zijn gesloopt, zoals die van Sneek, Bolsward en Leeuwarden, had arm Dokkum daar het geld niet voor. Die armoede is nu onze rijkdom. Het is uniek. Dokkum is één van de meest ongeschonden vestingplaatsen van Nederland. Daar moet je afblijven."

Nog op tijd

Banga hoopt nog op tijd te zijn. "Wij zitten nog in de fase van plannen, dus er is nog op tijd aan de bel getrokken en niet gewacht tot de plannen klaar zijn. De gemeente heeft intussen toegezegd ons te betrekken bij het project. Het kost ook veel geld, dus door de brug niet te bouwen kan de gemeente ook een besparing doen. En op die manier wordt het historische karakter ook niet aangetast."

Verkeerde beslissingen

De instellingen noemen een aantal voorbeelden waar het volgens hen niet goed is gegaan. Eén daarvan is de houten brug tussen parkeerterrein De Helling en de Koekebakkerssteeg, net wat zuidelijker over de Driepypstergracht. "Een paar jaar geleden is er een fout gemaakt door die lelijke brug daar neer te zetten, nu wil men hier weer zoiets. Daar willen wij wat aan doen," geeft Banga aan.

Warner Banga van stichting Historia Doccumensis

Het plan voor het Panwurk met op de achtergrond de nieuwe brug - Foto: TWA Architecten
(advertinsje)
(advertinsje)