Ook Noordoost-Fryslân wil proberen met een motie een PFAS-regeling te treffen

07 nov 2019 - 22:11

Zeven partijen in de gemeente Noardeast-Fryslân hebben een motie ingediend om een tijdelijke PFAS-regeling mogelijk te maken. De partijen willen dat het college zo snel mogelijk het vervoer van grond en zand weer mogelijk maakt met een schone-grond-verklaring.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

De motie is ingediend door FNP, CDA, VVD, S!N, Gemeentebelangen, PvdA en ChristenUnie. De regeling moet gelden tot de bodemkwaliteitskaarten klaar zijn voor de gemeente. Volgens de partijen leveren de PFAS en de PFOA-regelingen veel moeilijkheden op voor bouwbedrijven en grondbedrijven. Zij vinden dat de gemeente niet achterover moet leunen en de kwestie moet doorschuiven naar de provincie of Den Haag.

"Onze bouwbedrijven en onze grondverzetters, langzaamaan zakken ze weg in het economisch drijfzand van de PFAS en de PFOA. Daarom dienen wij deze motie met raadsbrede steun in, zodat onze bedrijven eerst weer verder kunnen bouwen aan een stabiele economische basis", zo schrijft de FNP op hun kanalen.

De partijen in Noardeast-Fryslân zijn niet de eersten die met een motie wat aan de PFAS-problematiek proberen te doen. Donderdag heeft een motie om de PFAS-norm te verhogen het niet gehaald in Tytsjerksteradiel.

Trefwoorden: 
Noardeast-Fryslân moasje PFAS
(advertinsje)
(advertinsje)