Motie om PFAS-norm te verhogen haalt het niet in Tytsjerksteradiel

07 nov 2019 - 20:02

Het is enkele oppositiepartijen in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel niet gelukt om de PFAS-impasse op te lossen voor grondverzetbedrijven in de gemeente. Partij voor de Boeren, VVD en PvdA krijgen alleen steun van een raadslid van GroenLinks.

Het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De oppositiepartijen wilden de grenswaardes PFAS in de grond verhogen van 0,1 microgram per kilo naar 1,0 microgram per kilo, maar daar wilden de andere partijen niet aan. Die vinden het risico te groot dat de gemeente Tytsjerksteradiel het afvoerputje zal worden, ook omdat andere gemeentes deze grenswaardes niet verhogen.

Partij voor de Boeren, VVD en de PvdA wilden met de verhoging bereiken dat de bedrijven weer aan de slag kunnen. Nu staan die door PFAS-maatregelen op slot. PFAS staat voor een grote groep giftige stoffen die bijna overal in Nederland in de grond zitten. Ze zijn zo schadelijk dat het Rijk besloten heeft dat bodems die nu schoon zijn, niet vervuild mogen worden met grond met PFAS erin.

Nynke Koopmans (PvdB) en Peter van der Hoef (PvdA) over de motie

De motie van de oppositiepartijen is niet aangenomen, maar er wordt wel een brief geschreven aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat om de ontevredenheid over de PFAS-kwestie aan te geven.

Met name in de raad waren er veel vragen. De PFAS-waarden zijn nog niet bekend, en ook vroeg men zich af wat één gemeente kan doen. Verder waren er drie bedrijven die inspraken.

Tuinder Michel van Kammen en Jantsje van der Veen (CU)

(Advertentie)
(Advertentie)