Boeren op Schiermonnikoog willen duurzaam worden: maar krijgen ze dat voor elkaar?

07 nov 2019 - 19:16

Er zijn zeven melkveehouders op Schiermonnikoog bezig om te schakelen naar duurzame en stikstofarme landbouw. Zij zijn bereid om een deel van het vee in te leveren voor een andere manier van boeren, sterker nog, sommigen hebben dat voor een deel al gedaan. Maar totdat het financieel uit kan, willen zij steun van de provincie. Er is zo'n 2 miljoen euro nodig. En het is moeilijk om dat op tafel te krijgen.

De extensief geproduceerde melk moet op het eiland verwerkt en verkocht worden. Er moet een Zuivelhoeve komen waar bijvoorbeeld de lokaal gemaakte kaas verkocht wordt. Subsidie mag niet zomaar gegeven worden, omdat Europese regels dat verbieden omdat het staatssteun is. Ook partijen zoals Friesland Campina en de Rabobank staan niet te springen, omdat zij bang zijn dat andere boeren het ook willen.

Toch willen gedeputeerde Johannes Kramer, burgemeester Ineke van Gent en de boeren zelf dat er wel steun komt om de transitieperiode te overbruggen. Er is overleg tussen gemeente, provincie en deskundigen van het ministerie van Landbouw. Eind november zou er een oplossing moeten komen.

'Het project verdient het'

"Zoals u weet is Schiermonnikoog al proeftuin aangewezen door ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en dat betekent ook dat Schiermonnikog ook als voorbeeld dient voor hoe er omgeschakeld kan worden. Ik ga er vanuit dat we eruit komen, want dit is een prachtig project dat het verdient," zegt burgemeester Ineke van Gent.

Gedeputeerde Kramer is het daar wel mee eens. "Dit project is té belangrijk voor ons, dus wij willen echt alles uit de kast halen om te zorgen dat wij de boeren kunnen helpen bij die omschakeling."

Boer Peter Visser van Schiermonnikoog

Kans van slagen

Boer Peter Visser van Schiermonnikoog: "Ik heb al 30 procent van mijn koeien ingeleverd, voor mezelf al. Wij hebben veel last van ganzen, die eten onze eerste snede volledig op en de tweede snede voor de helft. Dus er moet veel eten gekocht worden. Daarom heb ik toen de keuze gemaakt om het vee in te leveren. De kosten zijn zo hoog dat je denkt: waar ben je mee bezig?"

Volgens hem heeft het plan met duurzaam boeren kans van slagen. "Ik heb zelf al een economisch gezond bedrijf opgezet. Ook omdat ik zonnepanelen op het dak heb. Voor de komende 15 jaar ben ik wel zeker van mijn bedrijf. Er kan een Zuivelhoeve gebouwd worden waar wij de kaas, yoghurt en melk kunnen verkopen een bewoners van het eiland en toeristen. Wij kunnen wel 10 cent meer beuren voor de melk. Maar zoiets duurt nog even, het inkomen zakt even en die periode moet eerst overbrugd worden", zegt Visser.

Oplossing van boeren zelf

"Voordat wij extra geld voor de melk krijgen, zijn we vijf jaar verder. Daarom hebben we zo'n transitievergoeding nodig. Als die er niet komt, dan vallen we terug in de doelstellingen die de provincie heeft opgesteld. Dat betekent dat er een bedrijf van het eiland af moet. Er moet natuurgebied komen van de hectares die overblijven", zegt boer Ludie van de Bijl.

Het duurzame project vindt hij een hele mooie oplossing. "Met name omdat wij als boeren zélf een oplossing bedenken. Wij zijn er wel gerust op dat het goed komt."

Boer Ludie van de Bijl van Schiermonnikoog

(advertinsje)
(advertinsje)