Succes voor documentaire over vrachtwagenchauffeur Harm die Harriët werd

De documentaire 'Mevrouw Faber' over vrachtwagenchauffeur Harm uit Wommels, die voortaan als Harriët door het leven gaat, is een groot succes. Regisseur Job Tichelman uit Kûbaard vertelde woensdagavond op het podium van IepenUP Live dat meer dan 350.000 mensen naar de uitzending op de landelijke televisie hebben gekeken deze week. Daarnaast krijgt hij diverse aanvragen voor het vertonen van de film. De recensies en reacties zijn tot nu toe zeer positief. Donderdagavond wordt de film vertoond op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden.
Harriët en Siepie mei yn in rolstoel tusken har yn Job Tichelman © Omrop Fryslân
IepenUp stond woensdag helemaal in het teken van Queer Cinema. Terwijl in De Harmonie de 40e editie van het Noordelijk Film Festival is gestart, komt IepenUP deze week met een aanvullend filmfestival, waarin de focus ligt op mensen die niet heteroseksueel zijn en daar voor willen uitkomen. Iedereen op zijn of haar eigen manier.
Hoofdrolspelers Harriët en haar partner Siepie vertelden de aanwezige gasten in Neushoorn Café Backstage hoe de transitie van invloed is geweest op hun leven. Ondanks alle problemen zijn beiden nog steeds een liefdespaar. Ze waren vol lof over de reacties en acceptatie van dorpsbewoners, familie en vrienden op het veranderingsproces van Harm. De landelijke belangstelling nemen ze op de koop toe, omdat ze allebei hopen dat de documentaire mannen en vrouwen die zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam, een duwtje in de goede richting kan geven.
© Omrop Fryslân
Performer Juno, oorspronkelijk van Terschelling, liet zien dat niet iedere man zijn transitie tot vrouw in stilte en bescheidenheid doormaakt. Juno zocht in haar act juist alle grenzen van de drag queen op met haar kostuum, make-up en gebaren.
De oud-Leeuwarder fotograaf Hans van der Kamp, die op verzoek van de overheid binnenkort een landelijke voorlichtingsfilm zal maken over dit onderwerp, gaf het publiek aan de hand van foto's een beeld van de ontwikkeling van de queer-scene door de jaren heen. Journalist Asing Walthaus liet met fragmenten zien welke plaats homoseksualiteit en queer in de Nederlandse films heeft. IepenUP Live vertoont tot en met zondag 10 november elke dag een film of documentaire rond het thema Queer Cinema hinne. De toegang is gratis.

Aandacht voor het onderwijs

Volgende week is IepenUP Live er weer, met oandacht voor het onderwijs. Komt dat nog wel goed in Nederland en zijn de stakingsacties van het onderwijzend personeel terecht? Zijn de financiële toezegging van Den Haag wel of geen garantie voor beter onderwijs?
IepenUP Live wordt elke woensdag uitgezonden vanuit Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. De uitzending is vanaf 20.00 uur te volgen via een livestream op de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en de Omrop-app.