Duidelijke taal in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân

07 nov 2019 - 10:58

Dantumadiel en Noardeast-Fryslân sluiten zich als eerste gemeenten in Fryslân bij de 'Direct Duidelijk'-campagne van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De campagne helpt overheidsinstanties op gang bij het begrijpelijk maken van schriftelijke communicatie, zoals het schrijven van brieven.

It gemeentehûs fan Dantumadiel - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

André Hofer van de gemeente Noardeast-Fryslân zegt dat de gemeente een verbeterslag wil maken. "Wij willen graag dat onze inwoners snappen wat wij bedoelen. Op die manier missen ze geen kansen en kunnen ze meedoen in de gemeente. Iedereen die brieven of voorstellen schrijft voor de gemeente moet nu meedoen aan een training."

André Hofer van de gemeente Noardeast-Fryslân

Binnenkort zullen wethouders Rommy Kempenaar en Theo Berends de 'Direct Duidelijk'-deal ondertekenen. Daarmee spreken ze af dat ze beleid gaan maken om duidelijk te communiceren, dat ze vastleggen wat er concreet verbeterd moet worden en hoe de resultaten daarvan beoordeeld worden. Medewerkers krijgen bijvoorbeeld hulp om duidelijker te communiceren.

Veel mensen vinden het taalgebruik van de overheid te lastig. Daarom is staatssecretaris Raymond Knops, in samenwerking met het Nederlands Vlaams Netwerk Begrijpelijke Overheid, de campagne 'Direct Duidelijk' begonnen. Daarin werkt het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met de Nederlandse Taalunie en 70 andere organisaties, waaronder de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten).

(advertinsje)
(advertinsje)