Grote rampoefening in Heerenveen verloopt "best soepel"

07 nov 2019 - 07:59

Een bus met zwaargewonde passagiers die vastzitten, een trekker met aanhanger dwars op de weg, een aantal auto's over de kop en in het water en zo'n 25 slachtoffers. Omstandigheden die horen bij de grote rampoefening die woensdagavond in Heerenveen is gehouden. Op het eerste gezicht is de oefening volgens de deelnemers goed verlopen, maar er volgt nog een evaluatie.

Een groot aantal instanties, zoals de brandweer, de politieacademie, meldkamer Noord-Nederland, Arriva en Kijlstra Ambulancezorg, waren uitgenodigd door ziekenhuis Tjongerschans, om mee te doen aan de oefening. Op papier was het al eens doorgenomen, maar deze keer werd alles in de praktijk gebracht. Er werd een ernstig ongeluk met een bus van Arriva in scène gezet, zodat alle diverse afdelingen goed in actie konden komen.

Ytje Sikkema was triage-arts tijdens de rampoefening. Zij moest beoordelen welke slachtoffers naar de Spoedeisende Hulp moesten en welke bij een andere afdeling konden worden behandeld. "Dus vooral zien wie het ziekst is en direct moet worden geholpen", legt Sikkema uit.

Volgens haar is het belangrijk bij zo'n rampoefening dat ze duidelijkheid krijgen over hoe de patiëntenstroom loopt. "In het echt is er toch wel wat chaos en je probeert het 'gestroomlijnd' te doen. Wat voor letsel iemand precies heeft, is in eerste instantie voor mij nog niet eens zo belangrijk. Behalve dat ik weet dat ze goed worden geholpen", aldus Sikkema.

Soepel verloop

Dieuwke van den Bosch, adviseur crisisbeheersing bij Tjongerschans, was tevreden over het verloop van de rampoefening. "De eerste indruk is dat het best soepel verloopt." De oefening wordt later nog geëvalueerd door de verschillende afdelingen en instanties.

Verslaggever Willem de Vries was bij de grote rampoefening

(advertinsje)
(advertinsje)