100 jaar radio: Sneker RadioNL heeft bijzondere gasten op speciale locatie

06 nov 2019 - 21:54

Woensdag precies honderd jaar geleden maakte de eigenzinnige ingenieur Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit Weidum de eerste radio-uitzending van Nederland. Onder de rook van Utrecht waren bij een speciale uitzending van het Sneker RadioNL bijzondere gasten uit de radiowereld, onder wie André van Duin, Erik de Zwart en Willem van Kooten alias Joost den Draaijer.

De Gerbrandytoren bij IJsselstein - Foto: Google Street View

Van Kooten vindt het een mooie dag: "We zitten hier heel hoog, op 65 meter hoogte. Je kijkt hier uit op Midden-Nederland: de brug van Vianen, de Lek, de A2. Prachtig."

De speciale uitzending was in de Gerbrandytoren in IJsselstein. Die toren is weer vernoemd naar oud-premier Pieter Sjoerds Gerbrandy uit

Internationale radio

Daar heeft Van Kooten ook een deel van zijn jeugd doorgebracht. "Ik speelde er met Geertje in de klei, zij was mijn eerste vriendinnetje."

In die tijd hebben ze daar nog geen radio. "Dat hadden de Duitsers afgepakt. Ik weet nog wel dat we de eerste radio kregen. M'n vader was ook radiogek, we luisterden altijd naar de wereldomroep. Dat vonden m'n ouders spannend. En ik luisterde naar het American Forces Network, radio van het Amerikaanse bezettingsleger. Die hadden geweldige discjockeys en geweldige muziek. Zwarte muziek, de eerste zwarte muziek die ik ooit hoorde."

Willem van Kooten alias Joost den Draaijer - Foto: ANP

Op de middelbare school maakte Van Kooten zelf voor het eerst radio. "Ik werd geronseld voor de hoorspelletjes van de NCRV. Later kwam ik bij Veronica omdat ze daar een tekstschrijver zochten voor radiocommercials. En omdat er geldgebrek was in 1969 en omdat er mensen met vakantie gingen, vroegen ze of ik het Jukebox-programma kon overnemen. Zo is het eigenlijk begonnen."

Misschien ooit terug naar Fryslân

Met Fryslân heeft Van Kooten nog altijd een band. "M'n zusje woont een Ee. Het gebied ten noorden van Leeuwarden vind ik geweldig. Misschien ga ik daar ooit nog eens wonen."

Marcel de Vries van RadioNL en Willem van Kooten

Annet Huisman van Omrop Fryslân maakte een documentaire over Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda:

(Advertentie)
(Advertentie)