Mode-studenten in Leeuwarden naaien rugzakken voor vluchtelingen in Griekenland

06 nov 2019 - 13:28

Ruim vijftig studenten van de opleiding Mode Design van het Friesland College zijn met een bijzonder project voor vluchtelingen in Griekenland bezig. In twee dagen naaien de leerlingen zestig rugzakken voor de Sheltersuit Foundation. In de rugzak kan een sheltersuit, dit is een combinatie van een warme jas en een waterdichte slaapzak.

Foto: Friesland College

Bas Timmer, de ontwerper van het pak, was woensdagmorgen in Leeuwarden aanwezig bij de start van de naaidagen op de middelbare school. Timmer vertelde dat hij op het idee voor het pak kwam, nadat een dakloze vader van twee van zijn vrienden was overleden in de kou. De ontwerper maakte het pak met een slaapzak en stof die hij van twee bedrijven kreeg. Het ging om restmateriaal en daarom was het goedkoop en duurzaam.

Foto: Friesland College

Gaandeweg betrok hij steeds meer mensen en bedrijven bij het initiatief en intussen maakt de Sheltersuit Foundation duizenden pakken voor vluchtelingen en daklozen in diverse landen. Veel van die pakken worden naar de vluchtelingen in de kampen op Lesbos gebracht.

De Leeuwarder studenten werken de komende dagen in vier ploegen. Ook nu gebruiken ze restmateriaal, zoals een afgekeurde autogordel als riem, om de pakken zo goedkoop mogelijk te houden. Die kunnen op deze manier gratis worden weggegeven aan de mensen die ze nodig hebben. Studente Janne Manderveld vindt het mooi en belangrijk om er aan mee te werken. "Het is een prachtig doel natuurlijk. Om met iets waar je voor leert op school, voor je vak, de samenleving te kunnen helpen."

Janne Manderveld, student mode op het Friesland College

(Advertentie)
(Advertentie)