665 diamanten huwelijken in Fryslân: "We waren direct verliefd op elkaar"

06 nov 2019 - 13:02

In totaal vieren dit jaar 127 echtparen uit de gemeente Ooststellingwerf hun vijftigjarig huwelijk. Omgerekend naar aantal inwoners is het daarmee de gemeente met de meeste gouden huwelijken van Fryslân. Verder vieren 665 paren in Fryslân een diamanten huwelijk (60 jaar) en 21 paren zelfs een platina huwelijk (70 jaar).

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Dat alles blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers gaan over heel 2019 en kunnen veranderen als één van de twee voor het eind van het jaar komt te overlijden, en daardoor de trouwdag niet meer meemaakt.

In Boerum vieren Sake Kuipers en Tietje Slagter deze week hun 60-jarige huwelijk. Ze ontmoeten elkaar in de jaren 50 in Gryptsjerk. "We waren direct verliefd op elkaar", vertelt mevrouw Slagter. Haar man weet het ook nog: "Ik had een kameraad bij me en zij had een vriendin bij zich. M'n kameraad wilde wat met haar, maar ik dacht: dat moet niet! Ik wil iets met haar."

Zestig jaar later zijn ze nog altijd bij elkaar. "We hebben vier kinderen en veertien kleinkinderen. En een stuk of zeven of acht achterkleinkinderen. De familie wordt steeds groter", zegt Kuipers.

Verslaggever Willem de Vries bij Sake Kuipers en Tietje Slagter (1)

Verslaggever Willem de Vries bij Sake Kuipers en Tietje Slagter (2)

De gemeente waar mensen het absoluut niet zo lang met elkaar uithouden is Leeuwarden. De minste vijftigjarige huwelijken worden dit jaar gevierd in onze hoofdstad. In onderstaande tabel is te zien hoe jouw gemeente scoort op het gebied van vijftigjarige huwelijken. In de tabel staan de totale aantallen, de ranking is gebaseerd op dat aantal, gecorrigeerd naar het aantal inwoners.

Foto: Omrop Fryslân
Trefwoorden: 
CBS huwelijk jubileum
(Advertentie)
(Advertentie)