Onderwijs in Fryslân legt werk neer voor lagere werkdruk en hoger salaris

06 nov 2019 - 08:32

Het onderwijs in Fryslân ligt woensdag grotendeels plat. Veel Friese scholen in het basis- en voortgezet onderwijs doen mee aan de landelijke onderwijsstaking. In het WTC Expo in Leeuwarden wordt een grote bijeenkomst gehouden voor onderwijspersoneel uit alle noordelijke provincies.

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Vorige week vrijdag maakte het kabinet 460 miljoen euro extra vrij voor het onderwijs. De staking was daarmee even van de baan, maar gaat nu toch door. Volgens Hayo Bohlken van de onderwijsbond AOb is de actie nog steeds nodig en doen er nog meer scholen mee dan de vorige keren.

"Van het basisonderwijs is volgens mijn ongeveer driekwart dicht, echt heel veel", zegt Bohlken. "Openbaar onderwijs ligt bijna helemaal plat, christelijk onderwijs staakt ook heel fanatiek mee. En ook het voortgezet onderwijs staakt vandaag, alleen die scholen gaan niet dicht."

Veel begrip

Bohlken zegt dat ouders van de leerlingen over het algemeen positief reageren en dat ze veel begrip hebben voor de staking. Het onderwijspersoneel wil een lagere werkdruk en een hoger salaris. Er moet een structurele oplossing komen, vinden de actievoerders.

"Van eenmalig geld kun je geen structurele veranderingen bewerkstelligen", stelt Bohlken. "Je kunt sowieso geen salarissen ophogen van geld dat je maar één keer krijgt, want volgend jaar en de jaren daarop zit je dan weer voor hetzelfde probleem."

In heel Nederland zijn woensdag meer dan 4.000 scholen dicht.

Hayo Bohlken van de onderwijsbond AOb

(Advertentie)
(Advertentie)