Wethouder Kempenaar ziet wel degelijk financieel toekomst voor Dantumadiel

05 nov 2019 - 14:43

Wethouder Rommy Kempenaar van Dantumadiel ziet, ondanks de financiële problemen, geen reden de zelfstandigheid van de gemeente op te geven en een bestuurlijke fusie aan te gaan met de buurgemeenten. Dat zegt hij in reactie op het dreigend financieel toezicht door de provincie Fryslân. De financiële situatie van de gemeente is zorgelijk. Er moeten miljoenen euro's worden bezuinigd.

De ried fan Dantumadiel by de behanneling fan de begrutting - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

De finansjele situaasje fan Dantumadiel

Kempenaar is er zeker van: "Dantumadiel bestaat in 2030 nog als zelfstandige gemeente." Om de gemeente weer financieel gezond te krijgen, heeft het college een aangepast begrotingsvoorstel geschreven. Zo moeten de algemene reserves weer omhoog naar het minimale niveau. De gemeentelijke lasten worden verhoogd en sommige onroerende zaken verkocht.

Belastingen omhoog

Kempenaar: "We moeten zorgvuldig omgaan met de middelen die we nu in de begroting hebben." Na de verhoging van de gemeentebelastingen zijn die nog altijd iets lager dan die van de buurgemeenten, zo zegt hij. Hij rekent erop dat het aangepaste voorstel van het college dinsdagavond op de raadsvergadering positief wordt ontvangen. De wethouder zegt dat hij de situatie zelf heeft aangekaart bij de gedeputeerde en dat ze samen tot de conclusie zijn gekomen dat er iets moet gebeuren.

Dantumadiel zit in een ambtelijke samenwerking met andere gemeenten in het noordoosten van Fryslân, maar is bestuurlijk zelfstandig. Een bestuurlijke samenwerking daarbovenop, dus in feite een complete fusie, zou vanwege de grootschaligheid mogelijk tot een betere aanpak van de problemen kunnen leiden. Kempenaar ziet daar niets in. "Ik zie het voordeel er niet van", aldus Kempenaar.

Hoe is de situatie in Dantumadiel? Luister naar de bijdrage

Er hebben zich nog meer duistere wolken samengepakt boven de gemeente. De samenwerking tussen de bestuurders onderling verloopt uiterst moeizaam. De relatie tussen de coalitie en het CDA, de grootste partij in Dantumadiel, is verstoord. Zo ernstig dat de roerige raadsvergadering van maandagavond werd geschorst. Besloten werd dat de vergadering dinsdagavond wordt hervat.

"Geen inhoudelijk debat"

Fractievoorzitter Jan Jitse Visser van het CDA heeft grote zorgen over de situatie. Hij benoemt het als 'een vertrouwensprobleem'. De meeste aanwezigen kwamen maandag naar de vergadering voor het nieuwe MFC in Feanwâlden. Maar het ging vooral om elkaar "vliegen af te vangen", zoals Visser het omschrijft. "Op elkaar persoonlijk reageren, zonder dat er sprake was van een inhoudelijk politiek debat. Daar heeft Dantumadiel recht op, juist nu in deze moeilijke tijd."

Financiële problemen en vertrouwensproblemen

Visser: "Dantumadiel heeft financieel een groot probleem. Dat is na vandaag (maandag, red.) nog groter geworden, omdat de provincie een aanwijzing heeft gegeven (mogelijk onder toezicht, red.). Daar is nu een vertrouwensprobleem bij gekomen. Van de gemeente richting de inwoners, want zij kunnen niet meer op besluiten van de gemeente vertrouwen. Maar er is ook een intern vertrouwensprobleem. De leden van het bestuur hebben onderling geen vertrouwen meer in elkaar en burgers zitten niet te wachten op deze poppenkast. Zij willen gewoon een goede dienstverlening van de gemeente."

Als gemeenten hun huishoudboekje niet op orde hebben, kunnen ze onder toezicht van de provincie worden gesteld. Dat wordt de 'artikel 12-status' genoemd. Dat wil zeggen dat de gemeente niet meer zelfstandig grote investeringen mogen doen. Die moeten ze eerst voorleggen aan de provincie.

(Advertentie)
(Advertentie)