Gemeentelijke vergoedingen voor mantelzorg lopen erg uiteen in Fryslân

05 nov 2019 - 10:06

In een groot deel van Fryslân krijgen mantelzorgers geen vergoeding vanuit de gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van MantelzorgNL, de vereniging voor mensen die aan mantelzorg doen. In zeker twee Friese gemeenten is de vergoeding helemaal afgeschaft. Het gaat dan om Leeuwarden en Smallingerland. In Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen krijgen mantelzorgers een bon, maar dat staat niet vermeld op de webside. De gemeenten gaan het aanpassen.

Mantelsoarch - Foto: ANP

Het onderzoek van MantelzorgNL is uitgevoerd binnen het kader van de Dag van de Mantelzorg, die zondag wordt gehouden. Van acht Friese gemeenten kon MantelzorgNL niet vinden of ze een vergoeding hebben: Waadhoeke, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Opsterland, Heerenveen, Vlieland en Schiermonnikoog.

In drie Friese gemeenten is er wél een geldbedrag beschikbaar voor mantelzorgers. In De Fryske Marren is dat met 150 euro het hoogst. Harlingen geeft 100 euro.

Kortingsbon

Tevens is er een aantal gemeenten dat een vergoeding geeft in de vorm van een kortingsbon: op Terschelling is dat een bon van 25 euro en op Ameland een bon van 75 euro. Súdwest-Fryslân en Weststellingwerf geven ook een bon, maar daar is het bedrag niet van bekend.

(advertinsje)
(advertinsje)