Sterke Yerke-bemanningslid Chris Schweigmann overleden

05 nov 2019 - 08:21

Sterke Yerke-bemanningslid Chris Schweigmann is maandag op 65-jarige leeftijd overleden. Schweigmann was in 1974 een van de initiatiefnemers van het vlot Sterke Yerke, waarmee de Friese meren en de Waddenzee werd bevaren. Het afscheid van Schweigmann is vrijdag, hij wordt dan op een praam vanaf zijn huis in Leeuwarden naar het crematorium in Marsum gevaren.

Sterke Yerke-bemanningslid Chris Schweigmann ferstoarn

Schweigmann overleed na een kort ziekbed. Hij was een van de oprichters van de vlottenSterke Yerke I, II en III. Ook was hij initiatiefnemer van een project om jongeren enthousiast te maken de problematiek van plastic in het water aan te pakken.

Chris Schweigmann - Foto: Sterke Yerke

Met het vlot Sterke Yerke werd in 1974 ook geprobeerd Engeland te bereiken, maar dat mislukt door schikbreuk. Met een beter versie van het vlot lukte dat in 1976 wel. Ook werd naar Curaçao gevaren, maar dat werd net niet gehaald omdat het mis ging bij Bonaire. Op 14 december wordt die laatste tocht bij een monument op Bonaire herdacht. Vorig jaar was Schweigmann nog op Bonaire om het monument van de Sterke Yerke te restaureren.

Bemanningslid Wilfred de Jong over Chris Schweigmann

De rouadvertinsje fan Schweigmann - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
(Advertentie)
(Advertentie)