Apotheker De Jong: "Medicijnentekort aanpakken is zo eenvoudig nog niet"

04 nov 2019 - 13:06

Het oplossen van het medicijnentekort is niet zo eenvoudig als minister Bruno Bruins voorspiegelt. Dat zegt Jouke de Jong van de Friese Apothekers Vereniging. De minister wil in gesprek gaan met fabrikanten, groothandels, zorgverzekeraars en apothekers om zo een grotere buffer te creëren in de medicijnvoorraad. Maar dat is zo eenvoudig nog niet, denkt De Jong.

Foto: ANP Foto

De Jong is blij dat de minister stappen zet in dit zware dossier en opgelucht dat er nu iets gebeurt, maar in gesprek gaan met fabrikanten is bijna niet te doen, stelt hij. "Die zitten bijna allemaal in Azië, in landen als China en India. Dat is wel een mooi en lief idee, maar ook best wel naïef. Dus dat gaat niet lukken. Daar geldt maar één ding en dat is produceren voor de laagst mogelijke prijs."

Het tweede idee is om met de groothandels te praten. "Je kunt daar wel mee in gesprek gaan, maar de marge op de prijzen is heel klein. Wanneer de kosten hoger worden, komt dat op rekening van de zorgverzekeraars en dus worden de premies hoger. Die systematiek om de medicijnverkoop heen is zo ingewikkeld dat er veel meer moet gebeuren om dit probleem op te lossen."

Touwtjes in eigen handen

Volgens De Jong liggen alle afspraken al vast in het zogenoemde 'declaratiestelsel' met zorgverzekeraars. "Dat moet eerst aangepakt worden."

Hij pleit er voor dat medicijnen weer in Europa worden geproduceerd. "Daardoor zullen de medicijnen wel wat duurder worden, maar dan houden we de touwtjes qua productie wel weer in eigen handen."

Apotheker Jouke de Jong

Medicijnentekort

Er is op dit moment een tekort aan diverse medicijnen in apotheken. Dat geeft problemen voor patiënten. Volgens minister Bruno Bruins moeten de partijen samen 25 miljoen euro beschikbaar stellen om het probleem op te lossen en er voor te zorgen dat er een voorraad van vijf maanden is.

(Advertentie)
(Advertentie)