Ook Friese jeugdzorg ondertekent pamflet voor betere bescherming

04 nov 2019 - 12:49

Geweld tegen jeugdzorgmedewerkers moet zwaarder bestraft worden, net als dat gebeurt bij ambulancepersoneel en brandweermensen. Dat staat in een pamflet dat diverse jeugdzorgorganisatie hebben aangeboden aan verantwoordelijk minister Sander Dekker. "Wij vinden dat ook jeugdzorgmedewerkers op die lijst moeten staan, waardoor agressie, geweld en bedreiging zwaarder worden bestraft", stelt Marianne Sinot, directeur van het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid, dat in Fryslân verantwoordelijk is voor een deel van de jeugdzorg.

Ook Friese jeugdzorg ondertekent pamflet voor betere bescherming

Minister Dekker heeft inmiddels toegezegd in gesprek te willen met de jeugdzorg over het toenemende geweld. Dat is zeker ook het geval in Fryslân, merkt Sinot. "We horen van medewerkers dat ze dagelijks worden uitgescholden. Maar ook fysiek geweld en bedreigingen nemen toe. Soms worden medewerkers zelfs achtervolgd, zodat de cliënt weet waar ze wonen. Je kunt je voorstellen dat dit heel beangstigend is."

Hoge werkdruk

De werkdruk is al ontzettend hoog in de jeugdzorg, weet Sinot. "Daar komt deze angst nog eens bovenop." Dat soarget foar útfal op de wurkflier. "De impact van die bedreigingen veroorzaakt een hoger ziekteverzuim", geeft ze toe.

Hardnekkig probleem

Het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid neemt zelf al de nodige maatregelen om de veiligheid van haar medewerkers te garanderen. Maar dat is niet genoeg, vindt de directeur. "Onze medewerkers moeten hun taak veilig uit kunnen voeren, maar er is helaas een kleine hardnekkige groep van mensen die doorgaat met dit soort bedreigingen. Vandaar dat wij vinden dat onze medewerkers ook op die lijst moeten staan, net als andere hulpverleners in de zorg."

Marianne Sinot van het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid

(Advertentie)
(Advertentie)