Gumcleaners blijft nog wel even plakken in Heerenveen

04 nov 2019 - 11:11

Kauwgom op straat is voor veel mensen een grote bron van ergernis. Daarom schakelt de gemeente Heerenveen de Gumcleaners in: schoonmakers die zich buigen over alle kauwgomresten op straat. En daarvoor blijven ze nog wel even plakken in Heerenveen.

Gumcleaners binne op It Hearrenfean goed 'te plak'

Het is nog een heel karwei om alle kauwgom weer van straat te krijgen. Voor deze uitdaging gebruiken de Gumcleaners een speciale machine die met stoom en heet water de resten van de stenen en tegels borstelt. Om alles zo duurzaam en milieuvriendelijk te doen, gebruiken ze alleen verantwoorde schoonmaakmiddelen.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Robert Passano van Gumcleaners: "Kauwgom is heel vervelend spul. Er zijn kauwgoms op suikerbasis en kauwgoms op chemische basis. Negentig procent halen we weg. Die halen we weg met stoom en borstels, meer is het eigenlijk niet."

Het schoonmaken van een steeg van zo'n 50 meter neemt al zo'n twee uur in beslag. "Het is een flinke klus, die de nodige tijd kost. Dus als we drie steegjes doen op een dag denk ik dat we een mooi resultaat hebben behaald."

Robert Passano van het bedrijf Gumcleaners

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het schoonmaken van zo'n steeg zorgt voor heel wat lawaai. "Het maakt de nodige herrie, ja", geeftt Robert Passano toe. Ook komt er heel wat mist vrij bij het werk. "Mensen betalen heel wat geld voor een stoombad, dus kom gerust een keer langs", lacht hij. "Mensen lopen langs met hun hand voor de mond, maar dat is nergens voor nodig. Het is gewoon waterdamp."

Gumcleaners heeft er heel wat werk van

Trefwoorden: 
Heerenveen Gumcleaners kauwgom
(Advertentie)
(Advertentie)