Een uitkijkpunt voor blinde mensen: op Terschelling werken ze er aan

04 nov 2019 - 06:31

Het lijkt wat tegenstrijdig, maar als het aan de Terschellinger stichting Sporen in het Zand en Staatsbosbeheer ligt, komt het er echt: een uitkijkpunt voor blinden en andere mensen die slecht kunnen zien. Onder de naam 'Tastbaar Terschelling' moet er een maquette komen van het eiland op het Kaapsduin bij het Seinpaalduin. Zo kunnen blinde mensen zich op de tast op het eiland oriënteren.

Op dat bestaande uitkijkpunt kun je het eiland ook goed horen en ruiken. Om er te komen, moet het pad wel randen krijgen die blinde mensen goed kunnen volgen. Er komen ieder jaar zo'n 100 tot 150 blinde mensen zelfstandig naar het eiland toe, maar er komen ook veel blinden met andere mensen mee en dan komt het aantal potentiële bezoekers al snel op 400 tot 500 mensen. De stichting Sporen in het Zand heeft het duin eerder ook al toegankelijk gemaakt voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Er komen ook codes op de maquette, die je kunt scannen met je mobiel om zo naar de verhalen over het eiland te luisteren.

Alles op schaal

Hoe groot de Brandaris straks wordt op de maquette is nog niet volledig duidelijk, zegt bedenker Jan Pieter Kok van Sporen in het Zand. "Het hangt natuurlijk van de schaal af waarop we de maquette kunnen maken. Als we hem twee meter groot maken wordt hij 18 millimeter en als we hem drie meter maken, wordt hij 2,6 centimeter groot."

De betinker fan it plan Jan Pieter Kok fan de stifting Sporen in het Zand - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Voor het plan is 50.000 euro nodig en er wordt hard gewerkt om dat geld bij elkaar te krijgen. Wanneer alles goed gaat, zou de maquette er over twee jaar kunnen staan.

Luister naar de reportage van Remco de Vries

(advertinsje)
(advertinsje)