Extra inspectie F-35 vanwege blusschuim-incident

01 nov 2019 - 22:00

Per ongeluk is de F-35 die donderdag feestelijk op vliegbasis Leeuwarden geland is, met blusschuim onthaald. Er moesten twee bogen met waterstralen als onthaal dienen, maar donderdag was er één straal met water en één met schuim. Een fout van Defensie, want er is nu een nieuwe inspectiebeurt voor het vliegtuig nodig. Het schuim kan namelijk corrosie veroorzaken.

Het schuim zat in de slang nadat de brandweer ingezet moet worden bij een voorzorgslanding van een F-16. Daarom kwam er bij de First Aircraft Arrival schuim uit in plaats van water, er was een verkeerde knop ingedrukt. Toen de fout werd ontdekt, is het vliegtuig meteen schoongemaakt.

"Menselijke fout"

"Het is een menselijke fout," zegt luitenant-kolonel Sidney Plankman van de Koninklijke Luchtmacht. "Er stonden twee vracht-brandweerauto's. Die hebben zowel water als schuim bij zich. Daarvoor zitten er twee schakelaars vlak naast elkaar, en er is per ongeluk een verkeerde schakelaar ingedrukt," legt hij uit. "Een menselijke fout, dus."

Procedure opstellen

Op dit moment wordt er met fabrikant Lockheed Martin gekeken naar wat de eventuele gevolgen zijn van de vergissing. "De fabrikant is de échte expert van het vliegtuig, die weet alles tot in de puntjes. De F-16 hebben we al veertien jaar, daar zijn alle mankementen wel eens bij gebeurd en aan de hand van incidenten zijn er procedures opgesteld. Maar dit is een nieuw vliegtuig, dus we nemen nu contact op met de fabrikant om zo'n procedure te maken," zegt Plankman.

Een stomme fout, hoewel er wel was geoefend. Plankman: "Blusschuim is bedoeld om een brand te blussen, niet om schoon te maken. Het kan een corroderende werking hebben en dat moet worden onderzocht." Het toestel hoefde nog niet te vliegen, omdat het al een controle zou ondergaan.

Luitenant-kolonel Sidney Plankman van de Koninklijke Luchtmacht

De F-35 is daalks skjinmakke - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Trefwoorden: 
defensie F-35 inspectie
(advertinsje)
(advertinsje)