Kerkklokken Weidum klinken na jaren van stilte weer

01 nov 2019 - 11:45

Het monumentale uurwerk van de kerktoren in Weidum luidt volgende week vrijdag voor het eerst in jaren weer. De klokken waren in slechte staat. Het herstellen daarvan was duur en nam daardoor ook veel tijd in beslag.

Foto: Steven Duursma / It Nut

Het uurwerk komt uit de zestiende eeuw. Het kerkbestuur had eerst niet genoeg geld om het te herstellen. Bovendien moesten het uurwerk en het slagwerk twee keer per dag worden opgewonden door een kwartier lang aan een slinger te draaien. Dat is zwaar werk en in Weidum kunnen ze daar steeds minder mensen voor vinden.

Het dorpsbelang van Weidum, It Nut, is vorig jaar met de kerk begonnen om het uurwerk van de kerktoren weer te maken. Ze hebben geld ingezameld door donaties uit het dorp en uit fondsen. Er komt ook een automaat in de kerk, om het uurwerk automatisch op te winden. Het luiden van de grote klok gebeurt straks drie keer per dag.

De tsjerke fan Weidum - Foto: Steven Duursma / It Nut

Bij het inluiden volgende week zingt zangeres Nynke Laverman het nummer Seis oere thús. Dat is het openingsnummer van Culturele Hoofdstad 2018. Daarna, om 18.00 uur precies, klinken de kerkklokken voor het eerst in jaren weer.

Trefwoorden: 
Weidum kerktoren It Nut uurwerk
(Advertentie)
(Advertentie)