Financiën rond: Planetarium van Eise Eisinga wordt voorgedragen bij UNESCO

Het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker wordt voorgedragen om UNESCO werelderfgoed te worden. De gemeenteraad van Waadhoeke stelde donderdagavond 50.000 euro beschikbaar en daarmee zijn de kosten voor de nominatie gedekt.
Planetarium fan Eise Eisinga wurdt foardroegen by UNESCO
Ook de provincie Fryslân draagt eenzelfde bedrag bij, net als de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Pas in 2022 vindt die voordracht waarschijnlijk plaats. Het comité van UNESCO moet er daarna nog over besluiten.
Als het Planetarium werelderfgoed wordt, komt het in het lijstje van de Waddenzee en het Woudagemaal, die in Fryslân die status al hebben.
Directeur Adrie Warmenhoven van het planetarium

Het heeft veel gebracht

In 2003 was er een bestuurslid die met het idee kwam. "Sinds 2010 zijn we officieel kandidaat. In die periode hebben we al zoveel geleerd: over Eisinga, over de tijd, het planetarium. Dat kunnen we nu ook naar de bezoekers uitstralen."

Contact met het Anne Frank Huis

Er zijn twee nieuwe panden bij gekocht en er is een nieuwe entree gekomen. Directeur Warmenhoven zegt ook in gesprek te zijn met andere instellingen. "Voor de zomer heb ik uitgebreid contact gehad met het Anne Frank Huis over hoe bijvoorbeeld om te gaan met enorme bezoekersaantallen in een klein kamertje. In vergelijking met hun 1,3 miljoen zijn onze 64.000 bezoekers laag, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je met zo'n bezoekersstroom omgaat."
© Omrop Fryslân, Oetze Deelstra