Nieuw schaatsseizoen begint vrijdag in Thialf met strijd om wereldbekertickets

De beste Nederlandse schaatsers staan dit weekend aan de start bij het wereldbekerkwalificatietoernooi in Thialf in Heerenveen. Daar strijden de schaatsers van vrijdag tot en met zondag om de startbewijzen voor de eerste vier wereldbekers van het seizoen. In principe is een plek in de top vijf per afstand voldoende voor een ticket.
Sven Kramer © www.orange-pictures.nl
Een van de grote vragen is: hoe fit is Sven Kramer? Op trainingskamp in Duitsland raakte hij geblesseerd toen hij aan het fietsen was en met een auto botste.
Ook de Friese talenten Femke Kok en Michelle de Jong laten zich dit weekend zien op het grote toneel. Vorig jaar staken ze er met kop en schouders bovenuit bij de junioren. Wat kunnen ze bij de senioren? Kok heeft zich trouwens afgemeld voor de 1.500 meter van vrijdag, omdat ze niet fit is. Ze is wel van plan te starten op de 500 en 1.000 meter.

Eerste vier wereldbekers

Het gaat dit weekend dus om plaatsing voor de eerste vier wereldbekers. Die zijn in Wit-Rusland (15-17 november), Polen (22-24 november), Kazachstan (6-8 december) en Japan (13-15 december).
Vrijdag staan de 500 en 5.000 meter voor mannen en de 1.500 meter voor vrouwen op het programma. De eerste race begint rond 18.00 uur.

Omrop Fryslân is erbij

Verslaggever Andor Faber doet het hele week radioverslag vanuit Thialf. Vrijdag is dat vanaf 18.00 uur. Roelof de Vries en Lars de Leeuw doen de interviews.
Omrop Fryslân maakt de hele week reportages over Friese schaatsers, in aanloop naar de start van het seizoen:
Deel 1: Reina Anema
Deel 2: Femke Kok
Vrijdag in deel 5 de zusjes Antoinette en Michelle de Jong.