Campus Fryslân moet onderdeel worden van University of the North

Campus Fryslan moet onderdeel worden van een veel groter netwerk aan innovatieve bedrijven en onderwijsinstellingen in heel Noord-Nederland en het noordwesten van Duitsland. Met onder andere de rest van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Leeuwarder hogescholen zou het dan een zogenaamde 'University of the North' moeten vormen. Dat is de ambitie van bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG.
Jaap de Hoop Scheffer was een van de sprekers:
Iepening beursgebou
De Vries sprak die ambitie donderdag uit bij de officiële opening van Campus Fryslân in De Beurs in Leeuwarden. De Beurs is in de afgelopen twee jaar omgebouwd van bibliotheek tot het nieuwe hoofdgebouw van de Campus Fryslân, de Friese faculteit van de RUG.
Het gebouw wordt al een tijdje gebruikt door de universiteit, maar had nog geen officiële opening gehad. Op de opening kwamen prominente gasten af van verschillende internationale universiteiten. Een van de sprekers bij de opening was de eerdere secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. Hij zei tegen de studenten dat ze wereldburgers zijn, maar ook absoluut niet moeten vergeten waar ze vandaan komen.
Fryslân neemt hiermee wraak op Napoleon, die ooit de Franeker universiteit sloot.
Jaap de Hoop Scheffer
De Hoop Scheffer heeft persoonlijke herinneringen aan het beursgebouw. "Ik kwam hier als klein jongetje in de jaren vijftig aan de hand van mijn pake. Hij was veehandelaar en dan mocht ik wel eens mee."
Hij vindt het mooi om te zien dat het gebouw nu een bestemming heeft gevonden in de academische wereld. "Het is een geweldige ontwikkeling dat Fryslan weer een universiteit heeft. Daarmee is wat Napoleon de Friezen ooit heeft afgenomen weer terug. Fryslân neemt hiermee wraak op Napoleon, die ooit de Franeker universiteit sloot. Een geweldige opsteker voor de provincie en voor de stad."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De andere sprekers bij de opening waren ook erg te spreken over de komst van de universiteit naar Leeuwarden. Zo verwacht Bruno Haghebaert van het internationale Rode Kruis veel van de nieuwe opleidingen op het gebied van klimaatveranderingen. "Er wordt hier gefocust op de gevolgen van de klimaatverandering en hoe we die kunnen aanpakken. Dat gebeurt eigenlijk nog nergens."

Toekomstige leiders

Volgens Haghebaert levert dat op dit moment grote problemen op. "Er wordt niet voldoende geïnvesteerd in de aanpak van de problemen en de politieke aandacht gaat eigenlijk alleen naar hoe we klimaatverandering zouden moeten voorkomen. Maar de klimaatverandering en de gevolgen zijn er al en dat heeft consequenties. Daar is nu nog te weinig oog voor en wat er gebeurt is vaak te gefocust op heel specifieke onderdelen."
De Campus Fryslân zou er volgens hem verandering in kunnen brengen door de studenten op te leiden om verder te kijken. "Campus Fryslan kan de toekomstige leiders op dit gebied leveren."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het aantal opleidingen op de Campus Fryslân is op het moment nog beperkt, maar volgens bestuursvoorzitter Jouke de Vries is het de bedoeling dat in de toekomst flink te laten groeien. Maar daarvoor moet eerst goed bekeken worden waar behoefte aan is. Bovendien moeten de opleidingen vernieuwend zijn en nog niet ergens anders ook aangeboden worden. Dat zijn de eisen van het ministerie", zegt De Vries.
De Campus Fryslân is volgens hem een eerste, maar heel belangrijke stap in de ontwikkeling van heel Noord-Nederland. "We zijn nu op heel veel plaatsen al actief. Niet alleen hier in Leeuwarden, maar bijvoorbeeld ook in Drachten, het Eems-Dollard-gebied en in Drenthe. Dat moeten we verder uitbreiden om zo een sterke innovatieve sector hier te krijgen."
Jouke De Vries over de 'University of the North'
De universiteit wil daarin samenwerken met de hogescholen in Fryslân, Drenthe en Groningen. Maar ook met het bedrijfsleven in de noordelijke provincies en zelfs over de grens met Duitsland. Zo zou er een 'kennisindustrie' moeten groeien, zoals die ook bestaat bij Eindhoven. Dat betekent echter niet dat er ook meer faculteiten bij moeten komen zoals de Campus Fryslân. "Het is niet de bedoeling dat er bijvoorbeeld in Drenthe een faculteit komt. We willen het beperken en bovendien wil ook het ministerie dat niet."
Iepening beursgebou
Bij de officiële opening door burgemeester Buma van Leeuwarden kreeg de Campus Fryslân een bijzonder portret van de oprichter van de Groninger universiteit cadeau. Het gaat om een 18e-eeuws portret dat eerder in het Groninger universiteitsmuseum hing. Het portret zal nu een prominent plekje krijgen in het beursgebouw in Leeuwarden.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga