Klimaattop: Waterstof eerst als duurzame energiebron in industrie

Honderden mensen kwamen donderdag in de oude suikerfabriek in Groningen bij elkaar voor de tweede noordelijke klimaattop. Belangrijkste onderwerp is de overgang van fossiele naar schone energie.
Diederik Samsom over de ontwikkeling van waterstof als duurzame bron van energie:
Diederik Samsom
Diederik Samsom opende de dag. Dat doet hij in zijn nieuwe functie als kabinetschef van Frans Timmermans in Brussel. Die is van klimaat- en milieubeleid. Hij zegt dat de ontwikkeling van waterstof als duurzame bron van energie eerst gericht moet worden op de industrie en later misschien ook op particulier gebruik.
En voordat het zover is, moeten er nog wel wat vragen worden beantwoord, vindt Samsom. "Hoe goedkoop kun je het maken? Hoeveel duurzame energie heb je tot je beschikking om het te maken? Want waterstof zelf is niets, je moet het wel eerst maken. En als je het maakt met behulp van gas, dan ben je nog steeds niet duurzaam. We moeten het maken met duurzame elektriciteit. De investeringen hier die gedaan worden, zijn omvangrijk. Dus we zullen kijken hoe snel het gaat. Europa wil daarbij helpen, maar het noorden kan dat zelf ook heel goed."
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Dat geldt op allerlei terreinen: van verwarming in huizen en schone industrie tot schoon vervoer op de weg, op de rails en in de lucht. Vervoersbedrijf Arriva kondigde aan dat ze met ingang van 2022 elk jaar twee procent minder CO2 uit willen stoten met regionale treinen.
Arriva-directeur Anne Hettinga:
Klimaattop yn Grins