Politiek wil sneller evaluatie van Waddenfonds

Het CDA, de PvdA, GroenLinks en Forum voor Democratie in Fryslân willen dat er sneller dan gepland een evaluatie wordt gedaan van het Waddenfonds. De partijen vragen van gedeputeerde Poepjes om niet tot 2021 te wachten, maar de evaluatie al voor de zomer van volgend jaar te doen.
© Remco de Vries
De politici reageren hiermee op journalistiek onderzoek van onder andere EenVandaag en de Leeuwarder Courant. Hieruit bleek dat er vanuit het Waddenfonds meer geld naar economische projecten gaat dan naar ecologische. "Het wordt hoog tijd dat we de subsidies en de hoofddoelen van het fonds opnieuw onder de loep nemen", zo zeggen de partijen.

Onafhankelijke commissie?

De vraag of er een onafhankelijke commissie moet komen voor de beoordeling van subsidies, laten de partijen in het midden. Hiervoor willen ze eerst de evaluatie afwachten.
"Gezien de harde kritiek op het volgen en evalueren van projecten is de roep om een onafhankelijke commissie een logische, maar we kunnen als Provinciale Staten pas conclusies trekken na de evaluatie."
PvdA, GroenLinks, FvD, en CDA willen verder van Gedeputeerde Staten weten hoe het met de toekomst van het Waddenfonds moet. Zo verwijzen de Statenleden naar een nog openstaande motie uit oktober 2016. Het college kreeg toen de opdracht vooruit te denken over de toekomst van het Waddenfonds.