Alle A7-blokkeerders in hoger beroep veroordeeld tot 90 uren taakstraf

31 okt 2019 - 10:39

Vijftien zogenaamde A7-blokkeerders hebben donderdag in het Leeuwarder gerechtshof taakstraffen gekregen van 90 uren. Die straffen zijn lager dan de eis van justitie, na het hoger beroep afgelopen maand. Volgens het hof was de blokkade van de A7 in november 2017 een collectieve actie. Alle deelnemers hebben feitelijk hetzelfde aandeel gehad en krijgen daarom ook allemaal dezelfde straf, zo was donderdagochtend de conclusie.

Bekijk hieronder hoe het gerechtshof de straffen bekendmaakte:

Dat geldt volgens het hof ook voor Jenny Douwes, die als leider van de 'blokkeerders' werd gezien. Volgens justitie heeft Jenny Douwes een centrale rol gespeeld; zij zou de boel hebben opgestookt. Het gerechtshof ging daar donderdag voor een deel in mee, maar kwam niet tot een hogere of aparte straf voor Douwes.

Bekijk hier de eerste reactie van Jenny Douwes na de uitspraak van het gerechtshof.

Volgens het gerechtshof hebben de verdachten met hun actie anderen verhinderd op te komen voor hun grondrechten, in dit geval het recht op vrije meningsuiting en het recht op demonstratie.

Hogere eis

Vijf weken geleden werden na het hoger beroep tegen de verdachten nog werkstraffen geëist van tussen de 120 en 240 uren. Die waren flink hoger dan de straffen die het gerechtshof donderdagochtend bekendmaakte.

Bekijk hieronder de toelichting van het gerechtshof op de uitspraak:

In november 2017 werden demonstranten tegen Zwarte Piet tegengehouden op de A7 bij Joure. Ze wilden naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum, maar met auto's werden hun bussen tegengehouden.

Werkstraffen

Vorig jaar moesten 34 'blokkeerders' voorkomen. Zij kregen van de rechtbank werkstraffen tussen de 80 en 240 uren. Vijftien 'blokkeerders' gingen tegen het vonnis in hoger beroep, de anderen hebben inmiddels hun taakstraf achter de rug.

(advertinsje)
(advertinsje)