Bewoners spreken zich uit over Leeuwarder Vliet-zone: "Het is een getto"

30 okt 2019 - 23:05

Buurtterreur, corruptie, een getto, drugsoverlast, angstcultuur en het afvoerputje van Leeuwarden: het waren wat kreten die woensdagavond te horen waren over de Vliet-zone. Sommige bewoners en ondernemers van deze Leeuwarder wijk zeiden dat op het open podium, georganiseerd door de gemeente. Ook raadsleden waren daarbij.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

De buurt van het Vliet heeft al langere tijd erg last van probleemjongeren die cliënt zijn bij zorgverlener Strong ID in de Willem Loréstraat en daar wonen. Maar ook drugsverslaafden geven veel overlast.

Sebas Veenstra van Stichting Vlietvaardig zegt dat hij zijn verhaal heeft kunnen doen. "We zijn er klaar mee, het is tijd voor actie. In de wijk zijn veel drugsgebruikers en drugspanden en er is veel overlast. Voor gewone bewoners is geen plek meer. Je vindt overal spul van drugsgebruik, ook op plekken war kleine kinderen spelen. Het is een getto."

De laatste twee jaar is het volgens hem erger geworden door de komst van zorginstellingen. "Er zijn teveel. Politie en gemeente zijn gebonden." Steeds meer mensen willen de wijk uit. Panden worden opgekocht door huisjesmelkers. De wijk moet weer leefbaar worden."

Sebas Veenstra, Stichting Vlietvaardig

De ondernemers zijn niet blij met deze situatie in hun wijk. "We voelen ons achtergesteld." Mensen durven niet meer bij de winkel naar binnen als er jongeren voor de deur staan. Sommige ondernemers durfden niet te komen. "Ze wilden niet met naam en toenaam zichtbaar zijn. Je weet nooit wat er 's avonds laat gebeurt. Mensen zijn bang dat er dingen fout gaan. Ze willen liever achter gesloten deuren in gesprek met de raadsleden."

Maarten Stevens, ondernemer

Trefwoorden: 
Leeuwarden overlast Vliet
(advertinsje)
(advertinsje)