Slachterij Leeuwarden gaat volledig over op vegaproducten

30 okt 2019 - 14:06

In het slachthuis in Leeuwarden van vleesverwerker Vion zal geen vee meer worden geslacht. De slachterij wordt omgebouwd tot fabriek voor vleesvervangers. Met een paar aanpassingen is het geschikt voor de productie van plantaardige worsten en schnitzels.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Vion is een van de grootste vleesverwerkingsbedrijven in Nederland. Eerder dit jaar werd bekend dat het bedrijf in 2018 veel minder winst maakte als het jaar ervoor. Dat komt onder andere door de inkrimping van de Nederlandse veestapel.

Het bedrijf zei eerder al zich meer te willen richten op de productie van vleesvervangers. De vraag naar deze producten is de afgelopen jaren toegenomen en zal volgens Vion nog meer groeien. Dat komt met name door de eetgewoonten van zogenoemde flexitariërs, die nog wel vlees eten, maar niet meer iedere dag. Vion hoopt daarvan te kunnen profiteren.

De productielocatie van Vion in Leeuwarden in in 2017 gebouwd voor de verwerking van koeienvlees. In 2018 moest de slachterij de deuren sluiten vanwege het aantal geslachte dieren dat werd afgekeurd. Volgens Vion lag dat aan 'kinderziekten' in de nieuwe technische installaties waarna ze aanpassingen aan de slachterij hebben gedaan. Vion gaat allereerste plantaardige producten produceren voor de huismerken van bijvoorbeeld supermarkten.

Trefwoorden: 
Leeuwarden Vion slachterij
(advertinsje)
(advertinsje)