Kleine actie in Leeuwarden voor Catalaanse politieke gevangenen

30 okt 2019 - 13:57

Op de stoep voor het Provinciehuis was woensdagochtend een kleine demonstratie tegen de lange gevangenisstraffen die negen Catalaanse politici enkele weken geleden kregen. Zij hebben tussen de 9 en 13 jaar celstraf opgelegd gekregen vanwege het organiseren van het illegaal verklaarde referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië twee jaar geleden.

De demonstratie op de stoep van het Provinciehuis - Foto: Piet Douma

Op initiatief van FNP'er Sybren Posthumus gingen zeven Statenleden van FNP, PVV, 50+ en de Partij voor de Dieren demonstratief op de foto met de tekst 'Free them all' en 'Selsbeskikking is demokrasy'. De Statenleden kregen gezelschap van een groepje Katalaanse vrouwen uit de provincies Fryslân en Groningen.

"Ik vind het echt heel mooi dat er nu in Leeuwarden een actie voor onze politieke gevangenen is", vertelt Montserrat Morales Montes uit Leeuwarden. "Die gevangenisstraffen zijn belachelijk hoog en lossen niks op. Je krijgt zo alleen maar meer spanning tussen Spanje en Catalonië."

Statenlid Rinie van der Zande van de PvdD over de demonstratie

Rinie van der Zande van de PVV verklaarde haar 'uit principe' solidair met de door de FNP georganiseerde actie. "Ik ben al jarenlang actief voor Amnesty, die nu ook opkomst voor de Catalaanse politieke gevangenen", zegt het Statenlid. "Politici moeten zich vrij kunnen uitspreken, en mogen nooit opgesloten worden voor wat ze zeggen of vinden."

Statenleden en fractiemedewerkers met de actietekst 'Free them all' - Foto: Omrop Fryslân

Omdat de Statenleden naar hun vergadering moesten, was de bijeenkomst binnen een half uur voorbij. Posthumus organiseerde de actie omdat rondom in Europa politici in regionale parlementen aandacht vragen voor de Catalaanse kwestie. De actie op de stoep zou eerst al eerder deze maand plaatsvinden, maar kon toen niet doorgaan vanwege de aanwezigheid van actievoerende boeren met trekkers.

Of de actie ook een vervolg krijgt in de vorm van een motie in Provinciale Staten, weet Posthumus nog niet. "Wij moeten dit eerst maar eens evalueren, maar de zaak van de Catalaanse politieke gevangenen heeft onze aandacht. Het is voor ons onacceptabel dat er in Europa politieke gevangenen zijn."

(advertinsje)
(advertinsje)