100 jaar radio: Radio's worden steeds kleiner

30 okt 2019 - 11:57

Na de oorlog moet de radio-industrie eerst weer op gang komen. "Ik kan in de boeken wel zien dat we in 1945 één of twee radio's hebben verkocht en dat het in 1946 weer echt begint te lopen." Johan Beenen neemt Omrop Fryslân deze week mee door 100 jaar radiogeschiedenis.

Advertentie van Beenen in 'De Woudklank' van 9 juli 1953 - Foto: Omrop Fryslân

Aan het begin van de jaren '50 ontwikkelt de techniek zich steeds verder. Zo worden bijvoorbeeld de lampen in de radio kleiner, er komen luidsprekers in de radio, er wordt geëxperimenteerd met basspeakers en de transistor doet zijn intrede.

Het aanbod wordt groter, mede omdat langzamerhand Duitse merken ook weer kunnen. FM-radio begint eind jaren '50. FM staat voor 'Frequentie Modulatie' en geeft een veel beter en echter geluid, dan korte, midden of lange golf.

Elektriciteit was in deze jaren nog niet overal aangelegd. Met name op het platteland heeft het wel tot eind jaren '50 geduurd voordat ook daar stroom was. "Wat wij dan wel verkochten aan schippers en marktlieden waren radio's op batterijen of op accu's," vertelt Johan Beenen, "En dan hadden wij een laadinrichting waar men de accu's kon opladen."

100 jaar radio - Deel 3

Op woensdag 6 november is het 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda het eerste radioprogramma voor algemeen publiek maakte in een studio in Den Haag: een wereldprimeur. Idzerda werd in 1885 geboren in Weidum en overleed in 1944 in Den Haag. Omrop Fryslân heeft deze week in diverse programma's aandacht voor 100 jaar radio met op zondag 3 november een speciale uitzending van Buro de Vries, rechtstreeks vanuit het dorpshuis van Weidum. Daarbij is iedereen welkom.

(advertinsje)
(advertinsje)